Plante de apartament

#ghiveci #floare #sol #pamant #ingrasamant

Greseli frecvente in cultivarea plantelor in ghiveci

Plantarea unei flori pare sa fie, cel putin la prima vedere un lucru simplu, pe care il poate face oricine. De fapt, lucrurile nu sunt chiar atat de usoare precum par, iar atunci cand plantezi o floare in ghiveci , trebuie sa ai in vedere cateva lucruri esentiale. Daca vei tine cont de aceste lucruri, floarea ta se va dezvolta fara probleme si te vei bucura de ea multa vreme.


Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli in cultuvarea florilor in ghivece


Ghiveci prea mare sau prea mic


Dimensiunea ghiveciului trebuie sa fie potrivita pentru marimea si necesitatile plantei. O floarea prea mare, intr-un ghiveci prea mic va avea radacinile sufocate si va muri intr-un timp scurt. Totodata, un ghiveci prea mic nu va asigura necesarul de apa si substante nutritive, asa ca planta va trebui udata foarte des.


 In plus un ghiveci prea mic se poate deforma de la presiunea radacinilor sau isi poate pierde echilibrul in cazul in care planta este mult dezvoltata pe verticala.


 Pe de cealalta parte,  o floarea prea mica intr-un ghiveci prea mare avea ca rezultat dezvoltarea excesiva a radacinilor si pamantul din recipient va fi multa vreme umed, ducand astfel la putrezirea radacinilor.


Pamant nepotrivit


Inainte de a planta orice floare, asigura-te ca ii cunosti necesitatile de udare, de lumina si temperatura, dar mai ales de sol. Solul este foarte important pentru dezvoltarea optima a plantei tale, asa ca nu ignora acest detaliu important.


Este foarte posibil ca radacinile plantei sa aiba nevoie de o aerare si drenare foarte buna (turba si nisip sau chiar pietre) sau  din contra, de foarte multe elemente nutrivite (sol lutos) ori de foarte multa umezeala ( sol argilos ).


Fertilizare preventiva


Foarte multe persoane au tendinta sa fertilizeze floarea imediat dupa plantare din dorinta de a o ajuta, insa acest pas nu va face decat sa o streseze. Deja schimbarea ghiveciului si a solului este un lucru nu tocmai placut pentru floare, iar adaugarea unui ferilizator nu ii aduce niciun beneficiu in acest moment.


Asteapta sa treaca cel putin doua saptamani pana sa aplici ingrasamant plantei si asigura-te ca este perioada optima in care poti face acest lucru, dar si ca ea are cu adevarat nevoie de acest lucru.
 

  •   2011-01-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii