Plante de apartament

#boli si daunatori #guzmania #plante de apartament #ingrijire

Guzmania

Guzmania (Guzmania lingulata) este o planta din familia Bromeliacee cu un aspect inedit, care poate infrumuseta atat casa, cat si gradina. Intrucat este o planta relativ sensibila, Guzmania necesita ingrijiri speciale.


Descriere


Guzmania este una dintre cele mai folosite bromeliacee ca planta de interior, fiind, insa, cultivata si in gradini. Este o planta epifita, originara din padurile subtropicale din America Centrala si de Sud, dar si din Indiile de Vest. Poate atinge o inaltime de circa 50 cm, cu o latime, de asemenea, de 50 cm. Are frunze lungi, lucioase si lanceolate, cu varf ascutit si margini taioase. La baza plantei, acestea formeaza o rozeta, specifica bromeliaceelor. In ceea ce priveste florile Guzmaniei, acestea sunt foarte mici, albe sau crem, insa sunt inconjurate de bractee de diferite culori, de la galbene la orange si rosii ce formeaza o inflorescenta sub forma de palnie.


Ingrijire


Fiind o planta pretentioasa, Guzmania are nevoie de interventii speciale, cunoasterea si realizarea intocmai a acestora asigurand supravietuirea si perpetuarea plantei. Guzmania-mama produce 1-3 pui inainte sau dupa perioada de inflorire , care, odata dezvoltati (cand ating aproximativ jumatate din dimensiunea plantei-mama), trebuie mutati in ghivece separate.

Guzmania nu agreeaza lumina directa, de aceea este important sa fie ferita de bataia razelor soarelui. De asemenea, intrucat este o planta tropicala, are nevoie de temperaturi destul de ridicate, cuprinse intre minim 15 grade si maxim 27 grade Celsius.

Guzmania are nevoie de un sol acid, bogat in fibre, usor drenabil. Este indicat sa ii oferi un amestec de parti egale de mranita de frunze, turba si nisip. In plus, primavara si vara este important sa ii fie oferit ingrasamant lichid pentru orhidee, o data la 14 zile, inserat in apa folosita la udat.

In ceea ce priveste necesarul de umiditate, este recomandata udarea o data la 2-3 zile (vara), respectiv, o data la 10-15 zile (iarna), cu atentia indreptata, insa, inspre cornetul frunzelor care trebuie sa contina in permanenta o oarecare cantitate de apa. In acest sens, este indicat fie sa torni putina apa, fie sa pulverizezi planta din belsug.

De retinut ar fi ca, pe timp de vara, este necesara umplerea regulata a rozetei cu apa, eventual de ploaie. De asemenea, baza rozetei trebuie curatata periodic, cu un burete sau o carpa. In timpul iernii, se recomanda evitarea plasarii Guzmaniei in curentii de aer.

Cu o durata de viata intinsa pe 6 - 12 luni, Guzmania nu ar trebui transplantata in alt ghiveci decat daca vasul initial devine prea mic pentru a satisface nevoile plantei de dezvoltare.


Daunatori si boli

 

Paduchii de scut si melcii reprezinta una dintre cele mai comune probleme ale Guzmaniei, aceasta confruntandu-se si cu uscarea frunzelor in lipsa umiditatii suficiente sau a fierului - in acest sens, este foarte importanta aplicarea ingrasamantului o data la cateva luni.

Daca lipsa umiditatii reprezinta o problema, excesul acesteia este, de asemenea, de evitat, intrucat poate duce la patarea frunzelor sau chiar la putrezirea plantei.

Sursa foto: flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului