Plante de apartament

#stiai ca #pietre #udare #planta #ingrijire #bambusul #bambus

Ingrijirea bambusului

Bambusul nu este doar o planta ornamentala, asa cum multi cred. Acesta face parte dintr-un grup de plante exotice arborescente apartinand familiei Poaceae, subfamilia Bambusooideae, genul Bambuseae.

 

1 Origine

Unele specii de bambus infloresc anual, insa altele infloresc mult mai rar, ajungand sa infloreasca si dupa 120 de ani de cand a fost plantat. Odata cu inflorirea, bambusul intra in declin si de cele mai multe ori nu isi va mai reveni.

Padurile de bambus provin din Asia, insa mai pot fi intalnite si in africa sau America (Argentina, Chiale si Sud-Estul Statelor Unite).

De ceva vreme, bambusul este folosit ca si planta ornamentala. Aceasta simbolizeaza in cultura asiatica fericirea, bunastarea si sanatatea personei care il detine. De asemenea, se mai spune ca este simbolul iubirii. Daca primesti o planta de bambus drept cadou, acea persoana te iubeste neconditionat. Tot in arta Feng Shui se spune ca in casa in care exista o planta de bambus ­­ va sosi norocul.

Daca ai primit o planta de bambus sau intetionezi sa-ti achizitionezi una, este bine sa stii ca aceasta este foarte usor de ingrijit, avand nevoie doar de apa in permanenta.

2 Ingrijire

Plantarea

Pune bambusul intr-un vas decorativ, de preferinta transparent. Ai grija ca acesta sa nu fie foarte larg sau foarte inalt, ci potrivit pentru planta ta. Adauga in vas bilute de sticla colorate sau pietricele mici decorative.

Bambusul prefera sa stea in apa si nu are neaparat nevoie de sol. Pietricele decorative sau bilutele de sticla sustin bambusul drept si ii permit sa aiba acces total la apa.

Daca ai primit un bambus care este deja plantat intr-un ghiveci cu pamant, atunci lasa-l in acel loc. Nu uita insa, sa-i testezi in permanenta umiditatea.

Udarea

Orice planta are nevoie de apa, bambusul nu face exceptie, Acesta necesita multa apa pentru a creste si a se mentine in forma.

Ai grija ca ¾ din vasul in care sta bambusul sa aiba in permanenta apa. Este recomandat sa folosesti apa de ploaie sau filtrata pentru a evita ca substantele precum clorul, fluorul si alte chimicale folosite in tratarea apei sa fie inghitite de planta. In cazul in care nu ai cum sa filtrezi apa, pune-o intr-un vas timp de 24 de ore pentru a se decanta. Chiar daca alte plante pot fi udate cu apa direct de la robinet este bine sa stii ca bambusul mai sensibil la substantele existente in apa.  

Daca bambusul tau se afla intr-un vas inalt, nu-l umple prea mult cu apa. Tulpina acestuia formeaza radacini la contactul cu apa, drept urmare umplerea vasului in care se afla bambusul cu apa, va cauza formarea radacinilor la un nivel inestetic.

Uita-te in permanenta la planta ta, pentru a evita ca nivelul apei sa scada prea mult. Radacinile acestuia au nevoie sa stea in permanenta sub apa. Cand nivelul ei scade adauga apa pana ce ajunge la nivelul obisnuit. Este recomandat ca odata pe saptamana sa-i schimbi apa in totalitate. Chiar daca bambusul tau mai are apa in vas, arunc-o si inlocuieste-o cu una proaspata.

Amplasarea

Nu este recomandat sa tii bambusul in lumina directa a soarelui. In mediul lor natural, aceste plante cresc in locuri umbroase si umede. Poti tine planta in apropierea ferestrei, dar nu direct pe pervazul acesteia, deoarece lumina puternica a soarelui o poate afecta.

Stiai ca... ?

1.  In lume exista peste 1000 de specii de bambus

2.  Bambusul este planta care creste cel mai rapid. Astfel, in cinci saptamani tulpina acestuia poate ajunge la o inaltime de aproximativ 20 cm

3. Lujerii de bambus se foloseste la gatit, ei fiind comestibili, dar bambusul gigant contine cianura.

4. In unele locuri din Asia de Est si Indonezia, din bambusul tanar se prepara vin.

5. In unele locuri din lume, din bambusul gros se construiesc barci.

6. Principala sursa de hrana a ursilor Panda este bambusul.

7. Bambusul carbonizat a fost folosit de catre thomas edison ca material pentru crearea filamententului unei lampe incandescente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului