Plante de apartament

#plante de apartament #gradina #ceapa in ghiveci #cultivare ceapa

Invata sa cultivi ceapa in ghiveci

Traiul intr-un apartament de bloc nu permite amenajarea unei gradini ca la carte, insa, pentru a avea legume proaspete la discretie, poti oricand lua in considerare varianta unei gradini in ghivece. Descopera, in continuare, cum poti sa cultivi aromata ceapa pe balconul apartamentului tau!

1. Ceapa in ghiveci: alegerea ghivecelor

Cultivarea cepei in ghiveci nu se diferentiaza mult de cea standard, in gradina, insa vine cu o deosebire esentiala: ghivecele. Acestea ar trebui sa fie incapatoare, pentru a-ti permite sa cultivi mai multe fire de ceapa in interiorul unui singur vas.

In functie de spatiul de care dispui, alege ghivece pe masura - late si adanci. Oricare ar fi alegerea ta, insa, este important sa te asiguri ca fiecare ceapa in parte va dispune de circa 7 cm de pamant numai pentru ea insasi.

2. Ceapa in ghiveci: seminte sau rasaduri?

Cultivarea cepei in ghivece, pornind de la seminte, este cea mai ieftina varianta. Cu toate acestea, data fiind durata sa, ideal ar fi sa preferi cultivarea din rasaduri.

Daca ai decis sa cultivi ceapa din seminte, asigura-te ca acestea sunt sadite in pamantul din ghiveci cu circa 2-3 luni inaintea ultimului inghet. Plaseaza semintele la o adancime de circa 1-2 cm si tine vasele in interiorul casei pana cand temperaturile cresc simtitor.

In ceea ce priveste rasadurile, acestea trebuie, la randul lor, plasate pe balcon abia cand temperaturile exterioare depasesc valoarea de 10 C. Planteaza-le in ghivece incapatoare, la o adancime de 5 cm si lasa o distanta intre ele de circa 7-8 cm.

Indiferent care este metoda preferata, asigura-te ca viitoarele cepe beneficiaza de un sol bogat in substante nutritive, imbunatatit cu compost, si cu un drenaj bun.

In cazul in care ti-ai propus sa amenajezi o gradina diversa de legume pe balcon, afla ca ceapa poate fi cultivata cu incredere alaturi de alte legume gustoase, precum sfecla, morcovi, salata sau varza.

3. Ceapa in ghiveci: ingrijirea legumelor

Cepele, indiferent daca sunt plantate in gradina sau in ghivece, au nevoie de lumina din belsug - mai precis, cel putin 6 ore de soare direct zilnic. Muta-le pozitia pe balcon, daca este nevoie, in asa fel incat sa le asiguri necesarul de lumina.

De asemenea, cepele au nevoie si de o cantitate relativ mare de apa. Ori de cate ori pamantul de la suprafata ghivecelor cu cepe este uscat, inseamna ca a sosit momentul sa le uzi din nou. In mijlocul verii, pe timp de canicula, este posibil sa fii nevoit sa le uzi chiar o data la 3 zile. Evita, totusi, umiditatea in exces, care va determina putrezirea cepelor.

Legumele tale din ghivece nu vor avea nevoie de ingrasamant, cu atat mai putin de unul bogat in azot - aceasta substanta nutritiva incurajeaza dezvoltarea frunzelor in detrimentul bulbilor.

4. Ceapa in ghiveci: cum scapi de daunatori

Daca remarci prezenta unor pete albe pe frunzele de ceapa, este posibil sa te confrunti cu tripsi, daunatori din ordinul Thysanoptera. Pentru a evita pagubele pe care insectele inaripate risca sa le produca, elimina-le cu insecticid organic de indata ce le zaresti.

Foto: dailygardeningresource.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare