Stiai ca, in cultura asiatica, bambusul simbolizeaza fericirea, bunastarea si sanatatea personei care il detine? De asemenea, se mai spune ca este simbolul iubirii. Daca primesti o planta de bambus drept cadou, acea persoana te iubeste neconditionat.Iata si alte lucruri interesante despre aceasat planta:1 Padurile de bambus provin din Asia, insa mai pot fi intalnite si in africa sau America (Argentina, Chiale si Sud-Estul Statelor Unite).


2 Bambusul este cunoscut de cele mai multe persoane ca planta de apartament, insa utilizarile acestuia sunt din cele mai diverse: de la construirea locuintelor, a obiectelor decorative si pana la utizarea lui in medicina.


3 Exista doua tipuri de crestere a bambusului: bambus drept si bambus ondulat. Speciile drepte de bambus tind sa se raspandeasca usor, deoarece sunt specii perene care se inmultesc prin rizomii rezultati din radacina plantei mama. Pe de alta parte, un bambus ondulat trebuie sa fie foarte atent ingrijit in perioada de cultivare deoarece este foarte sensibil.


4 Daca bambusul tau se afla intr-un vas inalt, nu-l umple prea mult cu apa. Tulpina acestuia formeaza radacini la contactul cu apa, drept urmare umplerea vasului in care se afla bambusul cu apa, va cauza formarea radacinilor la un nivel inestetic.


5 Un bambus nu are nevoie neaparat de pamant pentru a se dezvolta, insa are nevoie de foarte multa apa.


6 Pentru ca este foarte sensibil la chimicalele existente in apa, este indicat ca apa cu care il uzi sa fie lasata la decantat timp de 24 de ore.


7 Bambusii infloresc, unii in fiecare an dar cele mai multe specii foarte rar, chiar o data la 120 de ani, dupa care planta intra in declin sau chiar moare.


8 In arta Feng Shui se spune ca in casa in care exista o planta de bambus  va sosi norocul.


9 Conform legendelor, mai multe culturi asiatice, inclusiv cea a Insulelor Andaman, cred ca omenirea a aparut dintr-o tulpina de bambus .


10 In cultura chineza ,bambusul, florile de prun, orhideea si crizantema sunt cunoscute ca „cele patru nobile”. Aceste plante reprezinta, de asemenea, cele patru anotimpuri. Pe de alta parte, pinul, bambusul si florile de prun sunt admirate pentru rezistenta lor in conditii dificile si sunt cunoscute impreuna sub denumirea de „trei prieteni in iarna”.


11 In Japonia, altarele Shinto sunt inconjurate uneori de paduri de bambus, ca parte a unei bariere sacre impotriva raului; multe temple budiste au, de asemenea, plantatii de bambus.


12 Satele traditionale vietnameze sunt inconjurate de gardurii vin de bambus, aceasta planta fiind o parte importanta a culturii vietnamenze, simbolizand orasul natal vietnamez, sufletul vietnamez si spiritul Vovinam (arte martiale vietnameze).


13 Bambusul este folosit in medicina traditionala indiana ca tonic pentru bolile respiratorii, ameliorarea durerilor menstruale, tratarea impotentei si a infertilitatii, iar in medicina chineza pentru tratarea infectiilor.


14 In Asia lastrarii tineri de bambus sunt comestibili, fiind folositi in diverse feluri de mancare, insa nu si mugurii bambusilor giganti, care contin cianuri.

  •   2011-09-19
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Raluca Pascan

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii