Plante de apartament

#ghiveci #plante comestibile #plante comestibile ghiveci

Mancare in ghiveci: 5 reguli de crestere

Plantele comestibile crescute in ghiveci au avantajul de a asigura pe tot parcursul anului alimente la indemana. De la rasadurile cu plante aromatice pentru bucatarie la legume sanatoase precum morcovii, plantele comestibile cultivate in ghivece constituie o alternativa la cele de gradina, cand lipseste spatiul pentru aceasta din urma.

Cand cresti plante comestibile in ghiveci, este bine sa tii cont de cativa factori esentiali.


1 Alegerea plantelor comestibile

Poti creste in interior sau pe balcon ghivece cu salata verde, rucola, spanac, ceapa verde, vinete, ardei gras, busuioc, oregano, menta, coriandru, patrunjel etc. Legume precum ardeii grasi pot fi crescute in ghiveci intr-un loc adapostit in timp iernii si in aer liber, pe terasa sau balcon, vara.

Salata verde si rucola se planteaza in septembrie-octombrie intr-un loc umbros din interior. Pentru a avea cat mai multe frunze proaspete la dispozitie, este bine sa cultivi verdeata in 2-3 ghivece. Iarna, foloseste aceste plante in bucatarie si vei avea mereu frunze noi, gata de rupt si pus in salate.

Broccoli poate fi semanat in ghiveci in octombrie-noiembrie din seminte. Planta produce buchetele verzi pana spre sfarsitul primaverii.

Planteaza praz in octombrie-noiembrie, din seminte. Leguma este gata de recoltat la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.

Creste morcovi obisnuiti sau morcovi mici (baby carrots) din seminte, in ghiveci. Si acestia se cultiva in ghiveci tot din seminte.


2 Pregatirea solului pentru ghiveci

Pentru a obtine legume sau verdeturi gustoase in ghiveci, trebuie sa folosesti un sol foarte bun. Il poti obtine din amestecarea unui sol pentru plante cu compost. Acesta retine umiditatea mai bine si asigura cantitatea necesara de nutrienti pentru planta cultivata. O alta modalitate este sa cumperi sol fertil pentru plante, care este aerat, bogat in nutrienti si bine drenat.


3 Alegerea ghiveciului potrivit

Alege un recipient potrivit, in functie de planta pe care o cresti. O leguma care are nevoie de un sol usor umed in permanenta este bine sa o cresti intr-un ghiveci de plastic in locul unuia din lut. Acesta din urma are pereti porosi care absord umezeala si duc la uscarea solului mai repede.

Foloseste un ghiveci pentru plante comestibile care are un sistem de drenaj functional. Ghiveciul trebuie sa poata fi mutat cu usurinta dintr-un loc in altul, pentru a asigura nevoile plantei de lumina si temperatura.

In cazul legumelor sau verdeturilor pretentioase, ia in consideratie posibilitatea de a investi in ghivece cu sistem automat de irigare. Cand lipsesti de acasa mai multe zile, este mai simplu sa asiguri legumelor necesarul de apa cu ajutorul tehnologiei moderne.


4 Fertilizare

Pentru plante comestibile cu o productie bogata, foloseste fertilizator in functie de specia plantei. In general, fertilizatorii se adauga la inflorirea plantei si la inceputul perioadei de aparitie a legumelor.


5 Daunatori

Afla care sunt daunatorii spefici plantei pe care o cresti in ghiveci. Este important sa depistezi la timp portiunile de planta care au fost atacate pentru a salva leguma sau verdeata respectiva.

Sursa foto: wthitv.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare