Plante de apartament

#mimosa pudica #mimoza #plante de apartament #plante

Mimosa pudica

Mimosa pudica , cunoscuta la noi si sub denumirea de Mimoza , este o planta perena, anuala. Aceasta planta este cunoscuta pentru sensibilitatea crescuta la atingere, aceasta strangandu-si imediat frunzele, redeschizandu-le dupa cateva minute. Aceasta planta este originara din America de Sud si America Centrala, insa acum poate fi intalnita in aproape orice colt al lumii ca planta de apartament.

 

Descriere

 

Planta are tulpinile drepte la tinerete, insa devine planta taratoare pe parcurs ce creste. Tulpina plantei este subtire, ramificata si are frunzulite mici de-o parte si alta a tulpinei, mai rare spre baza si mai dese spre varf. Frunzele Mimozei sunt frunze compuse. Planta poate atinge dimensiuni de pana la la 1,5m.

Frunzele sunt asemanatoare celor de feriga si raman vesnic verzi. Planta are florile de culoare purpurie sau roz si cresc de la axila frunzei. Florile sunt sferice si au un diametru de 8-10 mm. La o privire mai atenta a petalelor, se poate observa ca partea de sus a acestora este mai rosie iar cea de jos mai roz.

Fructul este format din grupruri mici de 2-8 pastai de 1-2 cm lungime, fiecare. Fiecare pastaie contine 2-5 seminte de culoare maro inchis de 2,5 mm lungime.

In mediul natural florile sunt polenizate de vant si insecte.

 

Sensibilitatea frunzelor

 

Mimoza este una dintre cele mai sensibile plante. Frunzisul acesteia se inchide la lasarea intunericului si se redeschide la lumina.

De asemenea, frunzele se inchid si datorita altor stimuli precum: atingerea, incalzirea excesiva, adierea vantului sau daca este deranjata. Aceste miscari au fost denumite „miscari seismice”. Miscarea se produce atunci cand anumite regiuni de celule pierd presiunea turgor. Presiunea turgor este forta care este aplicata asupra celulelor de apa cu celulele vacuole si alte celule specific vegetale. Cand planta este deranjata, regiuni specifice din tulpina elibereaza substante chimice care forteaza apa sa iasa din celulele vacuole care produc o pierdere de presiune. Aceste diferente de presiune au ca rezultat inchierea frunzelor pentru o scurta perioada de timp. Aceasta caracteristica este comuna la familia subfamilia Mimosoideae.

Nu se stie cu exactitate de ce Mimosa pudica isi strange frunzele la diferiti stimuli, insa oamenii de stiinta cred ca prin acest procedeu planta se fereste de pradatori. Animalele se pot speria de o planta care se misca atat de rapid si pot renunta la ideea de a o manca. O alta posibila explicatie este ca miscarea brusca alunga insectele daunatoare.

 

Toxonomie

 

Mimoza a fost descrisa pentru prima oara de Carl Linnaeus in Species Lantaru, in anum 1753. Denumirea de „pudica” vine din Latina si inseamna rusinos, timid.

 

Distributie

 

Mimosa pudica este nativa din America se Sud si America Centrala. A fost introdusa in numeroase alte regiuni si este recunoscuta ca specie invaziva in Tanzania, Sudul si Sud-Estul Asiei si multe dintre Insulele din Oceanul Pacific. De asemenea, aceasta este considerata ca invaziva in unele parti ale Australiei, iar in Vestul Australiei si in Teritoriul Nordic este declarata buruiana.

Totodata, este crescuta ca planta de apartament in multe tari din Europa si America.

 

Impactul in agricultura

 

Aceasta specie este considerata o buruiana daunatoare in culturile tropicale, in special atunci cand campurile sunt cultivate fara ca oamenii sa se foloseasca de utilaje. Culturile care sunt afectate de aceasta planta sunt culturile de porumb, nuca de cocos, cafea, banane, saia, papaya si trestie de zahar. Odata uscata, planta devine pericol pentru incendiu.

In unele cazuri, Mimoza a devenit o planta furajera, desi in Hawai este raportata ca fiind toxica.

 

Cultivare

 

Inmultirea plantei se face prin seminte. Planta este crescuta in special ca planta de interior. De asemenea, mai este cultivata si in gradini pentru a acoperi portiunile de pamant neplantate.

 

Medicina

 

In medicina contemporana, Mimosa pudica este investigata pentru potentialul sau de a produce compusi noi care pot fi utilizati in chimioterapie. Aceasta contine un alcaloid numit mimosine care are efecte antiproliferative.

Sursa foto : www.plantcare.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului