Oregano este o planta aromatica, un condiment care se poate creste cu usurinta chiar si intr-un ghiveci de pe balcon. Acesta ofera un gust deosebit mancarurilor (oregano este nelipsit din bucataria italiana) si are un aspect  foarte placut, mai ales atunci cand ajunge la maturitate si dezvolta floricele mici si mov.


Daca vrei sa il utilizezi pentru gatit, trebuie sa stii ca diferenta de gust dintre oregano-ul proaspat si cel uscat, care se gaseste in comert este una foarte mare.


Plantare si ingrijire


planta aromatica se poate planta atat din seminte, cat si dintr-un butas luat dintr-o alta gradina. Acesta se prinde  cu usurinta si se dezvolta foarte repede, insa este necesar ca plantarea sa se faca primavara, dupa trecerea inghetului.  Daca nu pui butasul sau semintele in gradina, ar fi bine sa optezi pentru un ghiveci mai mare deoarece oregano se dezvolta foarte mult.


De asemenea, solul recomandat este cel format din lut 80% si nisip 20%.


In numai cateva zile de la plantarea semintei, va iesi prima frunzulita. In aceasta perioada, este recomandat sa uzi solul cate putin in fiecare zi.


In momentul in care floarea incepe sa creasca, smulge periodic cateva frunze pentru a stimula dezvoltarea si indesirea plantei.


 Aseaza ghiveciul intr-un loc insorit, deoarece el se dezvolta foarte bine si repede atunci cand are multa lumina naturala .  Daca este asezat la fereastra si incepe sa se incline dupa soare, inseamna ca nu are indeajuns soare si ca are nevoie de mai multa lumina. Ar fi bine sa incerci sa ii schimbi pozitia astfel incat sa stea mai mult la soare. Eventual, roteste planta ocazional, pentru a avea parte de lumina pe toate partile.


Dupa ce incepe sa se dezvolte, uda planta o data pe saptamana primavara si de doua ori pe saptamana atunci cand temperaturile incep sa creasca. Important este ca solul sa apuce sa se usuce intre cele doua udari.


Evita sa tii ghiveciul cu oregano in directia aparatului de aer conditionat, a ventilatorului sau intr-o zona in care este curent.

Recoltare si conservare


Ar fi bine sa smulgi din cand in cand frunzele de oregano pentru a le folosi la mancare, dar si pentru a stimula infrunzirea. De asemenea, in momentul in care plantei incep sa ii apara florile, este recomandat sa ii smulgi toate frunzele si sa le pui la uscat intr-un loc racoros, bine aerisit.


Intinde frunzele pe o coala mare de hartie sau pe o bucata de panza. Eventual inainte de a le pune la uscat,poti taia marunt frunzele. Dupa uscare, pastreaza frunzele de oregano intr-un sac de panza, o cutie metalica sau recipient de sticla si evita-le pe cele de plastic.
 

  •   2010-12-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii