Plante de apartament

#orhidee #plante de apartament #ingrijire orhidee #orhideea cymbidium

Plante de apartament: Orhideea Cymbidium

Orhideea Cymbidium este una dintre cele mai indragite plante de apartament, iar daca nu ai incercat pana acum sa ingrijesti o astfel de planta sa stii ca merita sa incerci. In ciuda aspectului delicat si sofisticat, Orhideea Cymbidium nu este o planta foarte pretentioasa. Ba dimpotriva, se ingrijeste mult mai usor decat multe alte plante de apartament.

Cymbidium este o specie de orhidee care infloreste frumos si se inmulteste usor. Are nevoie de apa si lumina in cantitati destul de mari, astfel ca trebuie sa fii mereu atent la conditiile de crestere.


Cum uzi Orhideea Cymbidium


Orhideea Cymbidium adora sa fie udata din abundenta, mai ales in perioada de crestere (primavara, vara si toamna). Cu cat apa este mai pura, cu atat planta ta va fi mai vioaie si va avea un aspect mai proaspat. Apa de la robinet nu este prea indicata pentru acest soi de orhidee, intrucat contine saruri minerale care o pot ucide. Daca nu ai la indemana apa de o puritate prea mare, poti umple un recipient cu apa de la robinet. Lasa apa o zi in recipient, apoi uda planta.

In lunile calduroase, Orhideea Cymbidium trebuie stropita pe frunze cat mai des, in special dimineata devreme sau seara. In lunile reci de iarna, toamna tarzie sau priamavra timpurie, este indicat sa uzi mai rar orhideea.


De cata lumina are nevoie Orhideea Cymbidium


Orhideea Cymbidium prefera lumina din abundenta, insa nu este indicat sa amplasezi ghiveciul pe pervazul geamului. Daca are parte de lumina buna, orhideea ta va inflori abundent.


Ce temperatura prefera Orhideea Cymbidium


Desi vine dintr-o tara exotica, Orhideea Cymbidium nu este o planta dornica de temperaturi foarte ridicate. In lunile calduroase, planta ta va fi multumita cu o temperatura de 19-22 de grade Celsius, insa incepand cu luna octombrie nu vrea mai mult de 16 grade Celsius.


Solul ideal si fertilizare


Solul ideal pentru Orhideea Cymbidium este cel format dintr-un amestec foarte aerisit de scoarta de conifere, pamant de frunze, turba fibroasa si carbune vegetal. Nu este recomandat pamantul de flori de ghiveci, intrucat acesta poate contine substante nocive.

Amestecul ideal pentru orhidee pare destul de greu de procurat, insa este bine sa stii ca il gasesti in aproape toate magazinele de bricolaj.

Cat despre fertilizarea orhideei, este recomandat ca aceasta sa se realizeze periodic cu un fertilizator lichid. In functie de experienta ta, poti folosi si un compost organic, o data sau de doua ori pe an.


Boli si daunatori


Ca majoritatea plantelor si Orhideea Cymbidium poate fi atacata de daunatori sau poate fi afectata de boli. Paduchii verzi, paianjenii fotofagi si afidele sunt principalii daunatori ai plantei. Daca tii Orhideea Cymbidium pe terasa, este posibil ca aceasta sa fie atacata de limacsi si melci. Acestia se vor hrani cu bobocii si cu florile mici ale plantei.


Inmultirea Cymbidium-ului


Pentru inmultirea acestui tip de orhidee, cea mai simpla si mai eficienta varianta este divizarea. fiecare diviziune trebuie sa aiba 3 pseudobulbi si o portiune de rizom, unde exista rezerve de apa si substante nutritive.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului