Plante de apartament

#plante #concediu #ghivece #ingrijire #apa #mini-sera

Pregateste plantele de concediu

Plantele reprezinta un element de baza in decorarea unei case. Te poti bucura de ele fara prea mari eforturi aducand intotdeauna un plus de culoare si prospetime. Totusi, pe perioada concediului florile tale preferate se pot ofili daca nu te gandesti din timp la ingrijirea lor.

 

Pentru plantele de interior ai intotdeauna la indemana cateva solutii simple si eficiente. Primul pas este sa le muti in locuri mai putin insorite astfel incat sa beneficieze de umbra si racoare. Aseaza prin jurul plantelor vase pline cu apa pentru a asigura umiditatea atmosferica necesara.

Pentru a lucra eficient grupeaza plantele in functie de dimensiuni si necesarul de apa si lumina. Vei putea alege solutia perfecta pentru fiecare grup in parte. De exemplu, Cactusul, Aloele, Passiflora , Bromeliile, Dracena si Kalanchoe rezista foarte bine la seceta (de la 10 pana la 20 de zile), Amarilisul si Begonia pot sta fara apa aproape o saptamana, in vreme ce Ficusul, Feriga, Azaleea, Calathea trebuie udate aproape zilnic. Ca o regula generala, pentru un ghiveci mediu este suficient un litru de apa la doua saptamani.

1 Cumpara vase autoudante

Vasele autoudante se gasesc la florarii si costa intre 10 si 30 RON in functie de dimensiuni si complexitate. Un astfel de ghiveci mentine echilibrul umiditatii si asigura cantitatea necesara de apa pentru o perioada lunga de timp.

2 Construieste un rezervor de apa

Daca ghiveciul este suficient de mare poti sa infigi o sticla cu apa in pamant cu capul in jos. Sticla trebuie infipta cat mai aproape de margine pentru a nu deteriora radacinile plantei. Verifica functionalitatea acestei improvizatii cateva zile inainte de a pleca in concediu pentru a te asigura ca apa ajunge intr-adevar la planta.

Pentru plantele mai mici alege varianta cu fitil. Ai nevoie doar de un snur din bumbac si o sticla cu apa. Un capat al fitilului il introduci in sticla si celalalt capat in ghiveci. In ghiveci incearca sa ingropi snurul cat mai aproape de planta. Capatul din sticla trebuie sa fie cu cel putin 10-20 de centimetri mai sus fata de cel din ghiveci pentru a putea asigura circulatia apei si nu uita ca diametrul determina si el cantitatea de apa care ajunge la planta.

3 Cazeaza-ti plantele in baie

Plantele mari pot fi cazate in baie. Transfera ghivecele in cada si asigura-te ca toate au orificii prin care pamantul sa ia contact cu apa. Nivelul apei din cada nu trebuie sa depaseasca 10-15 centimetrii.

Pentru plantele mai mici si mai sensibile alege o varianta care sa le oblige sa stea in mod constant cu radacinile ude. Umple chiuveta si intinde un prosop sau orice alt material absorbant cu un capat in apa. Aseaza ghivecele pe prosop si acesta va transmite umezeala mai departe plantelor prin orificiile din ghivece.

4 Foloseste doua ghivece

Daca baia ta nu este suficient de luminoasa atunci poti apela si la alte solutii. Pune ghiveciul intr-un al doilea plin cu apa. Atentie insa la plantele sensibile la umezeala. Le pot putrezi radacinile.

Pentru solutii de ultim moment poti inlocui ghivecele cu ligheane sau orice alte vase din casa.

5 Realizeaza o mini-sera

Plantele tropicale sau cele care iubesc umiditatea pot fi puse in pungi de plastic. Astfel se creeaza un efect de sera. Inainte de impacheta planta trebuie sa o uzi foarte bine si sa infigi de jur-imprejur betisoare astfel incat plasticul sa nu atinga frunzele sau florile. Punga trebuie stransa foarte bine pentru a nu lasa apa sa se evapore.

Pune plantele astfel impachetate in locuri umbrite pentru a nu le sufoca.

Daca nu vrei sa improvizezi atunci trebuie sa recurgi la alte metode de a-ti ingriji plantele in timpul concediului.

6  Apeleaza la un prieten

Cea mai simpla solutie este sa vorbesti din timp cu un prieten care sta in apropiere sa le ude periodic. Nu uita insa ca plantele tale nu vor fi o prioritate pentru o persoana straina asa ca sunt sanse sa uite sau sa nu poata ajunge. Ideal ar fi sa iti gazduiasca plantele cat esti in concediu pentru a se putea ocupa de ele.

7 Trimite plantele la pensiune

Mai nou au aparut si in Romania „pensiuni de plante” care oferaposibilitatea de a intretine plantele in timp ce proprietarii sunt in concediu. Din pacate sunt inca destul de greu de gasit si costisitoare. Solutia devine insa foarte utila in cazul in care aveti specii deosebite care au nevoie de o ingrijire speciala.

8 Angajeaza un gradinar

Daca plantele tale nu se rezuma doar la cele cateva ghivece pe pervaz si ca o intreaga gradina atunci trebuie sa te gandesti serios la angajarea unui profesionist. Afacerea va fi costisitoare (in jur de 10 RON/ora), dar gradina ta cu siguranta merita ce e mai bun. Cauta o persoana de incredere, preferabil prin recomandare de la o persoana cunoscuta.

Indiferent de solutia aleasa nu uita sa verifici sanatatea plantelor tale la intoarcerea din concediu si sa le expui treptat la lumina.


Pentru sfaturi utile, tendinte in design si solutii practice pentru locuinta ta, aboneaza-te la Newsletterul Casa si Gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului