Plante de apartament

#plante aromatice #rubarba #plante perene

Rubarba

Rubarba (Rheum rhabarbarum) este o planta perena folosita in bucatarie pentru cozile frunzelor aromate, dar considerata si planta decorativa in gradina.



Cultivata in Asia de peste doua mii de ani, rubarba a ajungs in Euopa abia in secolul al XIV-lea, unde a fost considerata o mirodenie mai pretioasa ca scortisoara sau sofranul.

Folosirea culinara a rubarbei dateaza din secolul al XVII-lea si a originat in Anglia, dar planta a fost folosita in scopuri medicinale in China de mii de ani.

Frunzele plantelor din genul Rheum sunt otravitoare, planta fiind cultivata pentru cozile frunzelor si pentru radacini.


Aspect


Rubarba creste cu aspect de tufa, care nu depaseste inaltimea sau diametrul de 1 m. Cozile frunzelor au o culoare rosiatica, iar frunzele sunt verzi si pot avea un diametru mai mare de 30 de cm.

Florile rubarbei sunt inalte, iar planta poate ajunge chiar la o inaltime de 2 m in perioada infloririi.


Cultivare


Rubarba prefera lumina soarelui, dar poate creste cu succes si la umbra. Prefera un sol alcalin, cu drenaj bun si cu continut ridicat de substante nutritive.

Se recomanda plantarea tufelor de rubarba la o distanta de cel putin 1 m una fata de alta, intr-un sol care a fost tratat in prelabil cu gunoi de grajd.

Planta poate fi afectata de verile toride, moment in care in stare de repaus pana la scaderea temperaturilor. Cand este cultivata pentru cozile frunzelor, este importanta eliminarea florilor imediat dupa aparitie.

Recoltarea cozilor frunzelor se face fie incepand din primavara. Temperaturile ce depasesc 32 C pot duce la ofilirea si uscarea cozilor frunzelor, moment in care acestea nu mai pot fi folosite in bucatarie. Nu se recomanda recoltarea in primii doi ani de viata ai plantei.

Umbra produsa de frunze elimina problemele cauzate de buruieni, dar rubarba poate fi atacata de unele insecte daunatoare, ce lasa pete negre pe tulpini.


Utilizarea in bucatarie


Cozile frunzelor de rubarba sunt folosite de obicei proaspete, la preparea sosurilor si a deserturilor. Fierte, acestea se inmoaie rapid si se inchid la culoare. Contin cantitati ridicate de vitamina A si C, calciu si potasiu si acid oxalic.

Rubarba este folosita pentru crearea de sosuri sau si de siropuri ce sunt adaugate la alte deserturi. Poate fi combinata cu succes cu capsuni, portocale, mere si ghimbir.


Utilizarea in medicina


Radacinile si cozile frunzelor rubarbei au fost folosite in medicina traditionala chineza de cel putin 5.000 de ani. Rubarba a fost folosita ca laxativ , dar radacinile au si rol antiseptic, antispamodic, astingent, diuretic si tonic.

Consumul radacinei ajuta si in problemele ficatului, ale bilei, dar este folosita si pentru probleme menstruale sau hemoroizi . Radacina de rubarba poate fi folosita si extern, in tratamentul arsurilor.

Radacina de rubarba nu este recomandata in tratamentul femeilor insarcinate sau care alapteaza si nu poate fi folosita nici ca remediu laxativ in cazul obstructiilor intestinale. Nu se recomanda utilizarea ei in scopuri medicinale sau in bucatarie de catre cei care au pietre la rinichi.


Sursa foto: Greenhouse-seeds.net

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului