Plante de apartament

#sfaturi #sustinere #ingrijirea plantelor #ghiveci suspendat

Sfaturi pentru un ghiveci suspendat reusit

Ghiveciul este un element decorativ care aduce un plus de eleganta in gradina ta. Afla cum iti poti infrumuseta gradina cu un reusit.

Prima functie a ghiveciului suspendat este faptul ca te ajuta sa ai mai multe plante in curte si gradina decat iti permite suprafata solului. Ghivecele suspendate pot fi folosite pentru a imblanzi unghiurile abrupte ale cladirilor, dar si pentru a defini alei sau pentru a contrabalansa tufisurile plantate in gradina.

Plantele cele mai potrivite pentru un astfel de ghiveci sunt cele cataratoare, dar nu esti obligat sa te limitezi la o singura planta la un ghiveci. Combinatiile de culori si texturi pot transforma ghivecele suspendate in elemente decorative unice care iti pot infrumuseta gradina jumatate de an.

Pentru un ghiveci suspendat reusit, este recomandat sa tii cont de trei conditii importante:


Greutatea si sustinerea

 

Vasele ceramice mari pot avea o greutate mare si poti gasi cu greu elemente de sustinere potrivite pentru ele. O solutie alternativa sunt cosurile de sarma pe care le poti tapeta cu material textil.

Este recomandat ca ghivecele ceramice sa fie suspendate doar de elemente ce fac parte din structura de rezistenta in jurul casei. Daca vrei sa folosesti crengi groase ale copacilor din gradina ta ca element de sustinere, asigura-te ca vasul nu are o greutate prea mare.

Tine cont de faptul ca greutatea ghiveciului suspendat creste la udare. Daca agati totusi un vas usor de o creanga de copac si folosesti sarma sau fire metalice, imbraca-le in material textil pentru ca acestea sa nu raneasca copacul.

Daca ghiveciul suspendat nu este protejat in partea superioara si nu beneficiaza de scurgere eficienta, greutatea lui poate creste foarte mult la prima ploaie.


Expunerea la soare si vant

 

Combinatia de temperaturi ridicate si vant puternic poate ucide plantele decorative sensibile. Verifica cu atentie locul in care vrei sa agati ghiveciul suspendat pentru a te asigura ca ofera conditiile potrivite pentru plantele alese.

Daca asezi un ghiveci suspendat intr-o zona expusa la vanturi, asigura-te ca uzi plantele chiar de doua ori pe zi, deoarece curentii de aer grabesc pierderea umiditatii.

Verifica daca locul ales primeste si caldura si lumina reflectate de pe alte suprafete (ziduri deschise la culoare etc.) pentru ca plantele sa nu sufere.



Este recomandat ca locul ales sa fie accesibil pentru a-ti permite sa uzi si sa ingrijesti cu usurinta plantele din ghiveciul suspendat. Daca ai nevoie de o scara pentru a ajunge zilnic la plante, riscul de accidente in gradina creste.

Ghivecele suspendate amenajate in cosuri de sarma cu material textil lasa apa sa picure dupa fiecare udare, astfel ca nu trebuie plasate deasupra unor plante care sufera daca sunt udate prea mult.

Alegerea pentru ghiveciul suspendat tine doar de imaginatia gradinarului. De la toate plantele cataratoare pana la , rosii cherry sau busuioc, combinatiile sunt bine-venite atata timp cat ai grija sa nu plantezi in acelasi ghiveci suspendat plante cu nevoi de apa si soare prea diferite.


Sursa foto: Homeexteriorinterior.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare