Plante de apartament

#plante #plante de apartament #flori

Sporul casei

Sporul casei (Impatiens walleriana) este o planta erbacee, perena cunoscuta si sub denumirea de Lisa cea harnica. Sporul casei este o planta care provine din estul Asiei (Kenya si Mozambigue) si este crescuta ca planta decorativa de apartament.

 

Descriere

 

Sporul casei este o planta de dimensiuni mici, aceasta atingand doar 15-60 cm inaltime.

Tulpinile plantei sunt carnoase si prevazute cu frunze lanceolate. Frunzele ating dimensiuni de 3-12 cm lungime si 2-5 cm latime. Marginea frunzelor este zimtata . Frunzele au o culoare verde inchis.

Florile sunt neparfumate, insa atrag prin culorile lor vii. Acestea au un diametru de 2-5 cm si sunt simple, alcatuite din 5 petale, sau batute, avand mai multe randuri de petale. Florile pot fi intalnite intr-o multitudine de culori precum: alb, roz, rosu, porocaliu, violet, grena sau multicolore.

Sporul casei este o planta care infloreste din abundenta pe tot parcursul anotimpului cald.

 

Cultivare

 

Este indicat ca sporul casei sa fie plantata intr-un ghiveci de mici dimensiuni, aproximativ 15-20 cm inaltime.

Sporul casei are nevoie de un sol usor drenabil. Se recomanda sa fie plantata intr-un amestec de turba cu humus si pamant de gradina. Pamantul de gradina ajuta cel mai bine la mentinerea umezelii solului.

Transplantarea intr-un ghiveci mai incapator se face, daca este cazul, in primavara urmatoare.

 

Temperatura si lumina

 

Sporul casei iubeste temperaturile scazute. Asadar, in timpul iernii asigura-i o temperatura de 13-16oC, iar in timpul verii ai grija ca temperatura sa fie cuprinsa intre 20-25oC.

Evita plasarea plantei intr-o camera foarte luminoasa sau in bataia directa a razelui soarelui. Planta se va dezvolta armonios intr-un colt al casei mai umbros.

 

Udare

 

Sporul casei are nevoie de un sol in permanenta umed. Este indicat ca pamantul sa nu se usuce complet intre udari. Planta se va uda zilnic in peroada verii si la cel mult la 3 zile in perioada iernii. Pentru a sti insa cu exactitate cand este momentul sa uzi Sporul casei este indicat sa testezi solul cu degetul. Daca acesta este uscat, adauga apa imediat.

De asemenea, este indicat sa uzi moderat planta, pentru a nu ramane apa multa in farfuria ghiveciului, in caz contrar risti ca radacinile acesteia sa putrezeasca.

 

Inmultire

 

Inmultirea se poate face atat prin butasi " title=" butasi " title="Butasi">Butasi ">butasi cat si prin seminte.

Inmultirea prin seminte este indicat sa se faca la inceputul primaverii, in general in luna Martie. Acestea se pun in ghiveci si se acopera cu un strat subtire de compost si turba in raport 1:1.

Inmultirea prin butasi se poate face in schimb de la inceputul primaverii pana toamana, inclusiv. Butasii se obtin din ramurile laterale ale plantei si se tin intr-un recipient mic cu apa pana dezvolta radacini. Acestia se planteaza apoi in pamant.

 

Fertilizare

 

Fiind o planta anuala, Sporul casei are nevoie de fertilizare abundenta. Foloseste un ingrasamant lichid special pentru plantele anuale pe care il gasesti in florarii. Amesteca ingrasamantul cu apa, in functie de indicatiile inscrise pe ambalaj. Administreaza acest ingrasamant o data la doua saptamani.

 

Boli si daunatori

 

Sporul casei este o planta afectata adesea de paianjenul rosu. Acesta poate fi insa usor de combatut prin pulverizarea unor solutii speciale, impotriva daunatorului respectiv. Aceste solutii pot fi achizitionate din florarii sau din farmaciile fitosanitare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare