Plante de apartament

#saintpaulia #violeta de africa #ingrijire #plante #ghiveci

Violeta de Africa - Saintpaulia

Violeta are originea in Africa Orientala. Ea creste in zona padurilor, la umbra, pe solurile acide de la baza muntilor. Prefera o clima calda si umeda, sufocanta. violeta de africa este una dintre cele mai gingase si sensibile flori de apartament . Aceasta nu poate trai fara o atentie speciala din partea posesorilor.

 

Plantare

Este indicat sa alegi un vas cu diametrul de aproximativ 10 cm. Cu cat ghiveciul este mai mic, planta va inflori mai bogat. Un ghiveci mare va duce la o inmultire rapida si implicit la aparitia puilor si a frunzelor in exces.

Sensibilitate

Violeta este o planta sensibila la lumina. Soiurile cu frunze de culoare verde inchis suporta lumina, pe cand cele cu frunze mai deschise la culoare se ingalbenesc daca sunt pozitionate in locuri cu lumina excesiva. In perioada de iarna, aseaza planta la o fereastra orientata spre sud, pentru a se bucura de cat mai multa lumina si caldura naturala. In schimb, in lunile calduroase este bine sa o asezi in partea de vest a locuintei.

Evita sa o muti foarte des sau sa o asezi intr-o zona cu multi curenti de aer.

Temperatura

Temperatura optima este de 20 grade vara si 15 – 18 grade iarna.

Pentru violete, temperatura substratului este la fel de importanta ca si temperatura atmosferica. Este ideal ca pamantul in care se cultiva sa aiba temperatura camerei si sa fie foarte bine oxigenat. Orificiile de la baza ghiveciului sunt vitale.

Daca in camera temperatura a scazut chiar si cu 1-2 grade, inflorirea poate intarzia cateva zile; de asemena va scadea si numarul de flori.

Substrat

Turba fibroasa, pamantul de frunze, pamantul de ferigi, perlitul si nisipul. Este absolut necesar ca pamantul sa fie in permanenta umed. Acest lucru este valabil si pentru aerul din jurul plantei.

Pentru pastrarea umiditatii in jurul plantei, poti umple farfuria ghiveciului cu nisip grosier sau pietris. Acesta pastreaza o buna cantitate de apa si permite plantei sa isi ia exact cat are nevoie. Restul apei se va evapora, realizand un strat umed in jurul plantei.

Udare

Udarea se face in general o data la doua zile. Apa se va turna in farfuria ghiveciului si nu direct pe pamant deoarece radacinile putrezesc; nu atinge frunzele cu apa deoarece vor ramane patate.

Temperatura apei este deosebit de importanta. Desi planta reactioneaza cel mai bine la apa de ploaie, va trebui sa ai grija ca aceasta sa fie calduta, pentru a nu-i raci substratul Apa la o temperatura sub 15 grade va cauza pete galbene pe frunze.

In timpul infloririi se va aplica ingrasamant chimic la fiecare udare; il gasesti in magazinele de profil si in florarii.

In perioada de repaus planta se uda la 2-3 zile; nu se va mai folosi ingrasamant.


Inmultire

Prin despartirea tufelor: o tufa va fi desprinsa doar daca a depasit 5-6 butasi si are o radacina consistenra.

Prin butasire : rupe o frunza cu codita mai lunga. Codita se introduce intr-un bol cu nisip umed pana in dreptul frunzei. Peste ghiveci vei aseza un bol de sticla cu gura in jos, pentru pastrarea temperaturii si umiditatii. In 30 – 35 de zile vor aparea radacinile si o noua plantuta.

Butasirea se face de preferat iarna, si se poate realiza si intr-un pahar cu apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare