Plante de apartament

#bancuta pentru plante #plante de apartament #salvare planta #udare excesiva

Ai udat prea mult o planta? Iata ce poti face pentru a o salva

Cand vine vorba despre apa, multe dintre plante ridica pretentii. Nu le place nici sa fie udate prea mult, nici sa fie lasate de izbeliste, fara un strop din pretiosul elixir al vietii. Daca in cazul udarilor rare planta se ofileste, apoi se usuca si moare, in cazul udarilor abundente ele manifesta altfel de modificari negative.

Ti s-a intamplat sa uzi prea mult o planta? Atunci este bine sa stii ca exista cateva metode prin care poti reduce suferinta ei si poti repara raul facut.


Semne care anunta ca planta este "inundata"

Imediat ce primeste o cantitate prea mare de apa, pe care nu o poate asimila si care nu se scurge suficient de bine din sol, planta ta va incepe sa te avertizeze ce ceva nu este in regula. In primul rand, la suprafata solului vei observa ca incep sa apara pete albe, ca un puf. Acele pete sunt, de fapt, fungi si nu sunt deloc benefici pentru planta.

Un alt semn care iti indica faptul ca uzi prea mult planta este mirosul de mucegai, ranced. Apropie-te de planta. Daca simti si tu un astfel de miros, inseamna ca ti-ai supus planta unei agresiuni pe care nu o poate indura prea mult timp.

Un al treilea semn al udarii excesive este ingalbenirea frunzelor, inclusiv a celor tinere. La scurt timp dupa ce se ingalbenesc, frunzele cad sau se usuca si nu mai pot fi salvate. Ingalbenirea frunzelor este cauzata, in aceasta situatie, de putrezirea radacinilor plantei.

Imbibate intr-o cantitate prea mare de apa, radacinile nu dovedesc sa o absoarba si putrezesc incet, incet. Aceasta este o situatie critica, in care planta are slabe sanse sa poata fi salvata chiar daca este mutata in alt ghiveci.


Cum salvezi o planta udata excesiv

Primul lucru pe care il poti face pentru a salva o planta pe care ai udat-o excesiv este sa o muti intr-un loc unde poate beneficia cat mai mult timp de lumina naturala. Insa trebuie sa tii cont si de soiul plantei. Daca este vorba despre o planta care nu suporta sa fie amplasata direct in lumina soarelui, trebuie sa fii precaut, caci razele puternice ar putea sa-i provoace arsuri la nivelul foliajului.

Lasa planta la lumina naturala 2 zile. Daca dupa aceasta perioada nu da semne ca si-ar reveni, este cazul sa incerci o alta metoda de salvare.


Transplantarea unei plante udate excesiv

Pregateste un ghiveci nou si pamant. Este indicat ca ghiveciul sa fie prevazut cu gauri la baza, pentru a permite drenarea. Scoate cu grija planta din ghiveciul ei si, cu prosoape de hartie, sterge usor radacinile, pentru a absorbi o parte din apa. Asaza planta in noul ghiveci si evita sa o uzi.

Transplantarea este intotdeauna un soc pentru orice planta. Coroborata cu socul udarii excesive, te poti astepta ca planta sa nu fie in cea mai buna forma nici in zilele urmatoare.

Daca ai avut grija sa manevrezi cu atentie planta, dupa 7 zile ar trebui sa fie aproape ca noua. Daca nu da semne de imbunatatire, este posibil sa nu o mai poti salva.

Totusi, daca poti taia planta din partea superioara, este indicat sa faci acest lucru. Asaza planta intr-un vas cu apa pana ce da radacini, apoi planteaz-o intr-un ghiveci. Astfel, vei obtine o planta noua si sanatoasa.

Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului