Plante de apartament

#pamant bonsai #plantare bonsai #bonsai #ingrijire bonsai

Arta bonsai in 7 pasi: Cum sa iti modelezi arbustii decorativi din casa!

Arta decorativa a arborilor miniaturali a luat nastere in Asia in urma cu cateva mii de ani. Pentru un plus de exotism adaugat elementelor verzi din casa ta, poti incerca chiar tu sa modelezi un arbust dupa rigorile traditiei asiatice. Iata ce ai de facut!

1. Alege arbustul

Ideal este sa incepi cu un arbust ornamental pe care il cunosti: azalee, camelie, gardenie, artar japonez rosu sau trandafir japonez. Cumpara un arbust de la o florarie pentru a-ti dovedi talentul pe un exemplar deja crescut.

2. Prima taiere

O prima taiere a coroanei o vei efectua imediat dupa ce ai cumparat arbustul. Taie din ramurile acestuia indeajuns cat se se vada trunchiul.

3. Transplantarea

Fiecare arbust bonsai are nevoie de un anumit tip de ghiveci. Pentru arbustii care cresc drept se recomanda ghivece dreptunghiulare sau patrate. Lungimea recepientului trebuie sa reprezinte cam o treime din inaltimea copacelului. Scoate arbustul din ghiveciul in care l-ai cumparat cu tot cu radacina si pamant si asaza-l intr-o galeata cu apa. Desfa cat mai mult pamant de pe radacini dupa ce acesta s-a udat indeajuns.

4. Taierea radacinilor

Radacinile spalate ale arbustului ornamental vor fi reduse la doua treimi din lungimea lor pentru a avea loc in noul vas. Asaza pe fundul vasului un strat de pietricele sau o bucata de carton de hartie pentru a preveni scurgerea solului si atacurile daunatorilor. Adauga un strat de pamant pentru ghivece de 2,5 cm inainte de a transplanta arbustul. Completeaza apoi cu pamant de acelasi tip pana la umplerea vasului.

5. Taierile finale

Este timpul sa tai ultimele ramurele pentru a da o forma de arbore miniatural pomisorului din ghiveci. Uda apoi abundent pamantul din ghiveci si adauga deasupra un strat de pietricele pentru a mentine umezeala solului.

6. Modelarea

Forma coroanei unui arbust ornamental poate fi modelata cu ajutorul unor sarme cu izolatie de plastic. Se face primavara devreme sau toamna, incepand cu luna noiembrie. Ramurile arbustului trebuie sa fie tinute in pozitie fixa timp de minim trei luni pentru a lua pozitia dorita.

7. Asezarea

In casa, arbustii au nevoie de temperaturi constante intre 15-20 grade celsius, lumina si umiditate in aer. Pe timp de vara, ii poti scoate pe terasa sau pe balcon numai daca sunt protejati impotriva vantului. Nu se recomanda expunerea directa in lumina soarelui de vara, iar mutarile ghivecelor cu arbusti ormnamentali de acest tip trebuie sa fie cat mai rare.

Sursa foto: imaginidesktop.blogspot.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului