Plante de apartament

#bonsai #plante #plante de apartament

Bonsai

Bonsai inseamna in japoneza " cultivare in tava". Bonsaiul nu este o specie de plante ci este o arta de a creste copaci sau alte in vase foarte mici. Bonsaiul este adesea confundat cu speciile de copaci pitici insa acesta are la baza copaci de toate dimensiunile. Bonsaiul se cultiva din semintele sau rizomii pomilor obisnuiti.

Bonsaiul este foarte apreciat pentru frumusetea lui in lumea intreaga. Spre deosebire de alte arte de a ingriji si cultiva plantele, bonsaiul nu este folosit in scopuri medicinale, pentru producerea hranei sau pentru plantarea acestuia in gradina cu scop decorativ. Bonsaiul este un copac de mici dimensiuni care creste intr-un vas foarte mic pe toata durata vietii.

 

 

Istoric

 

Plantele cultivate in recipiente mici, inclusiv copaci dar si alte tipuri de plante, au o istorie care se intinde pana la inceputul culturii egiptene. Cu toate acestea, linia de Bonsai deriva din tehnica penjing practicata in China.

La sfarsitul secolului al VI-lea, personalul Ambasadei Imperiale si studentii budisti din Japonia s-au intros dintr-o calatorie in China cu multe suveniruri. In jurul anilor 970 a aparut prima lucrare de fictiune in Japonia, intitulata „ The Tale of the Hallow Tree”, in care unul dintre pasaje spunea: „Un copac lasat sa creasca in mediul sau natural este un lucru crud. Acesta trebuie tinut aproape de oameni, care sa-l ingrijeasca cu iubire si sa aiba capacitatea de a-i crea un anumit stil”. Asadar, s-a ajus la ideea ca frumusetea adevarata apare atunci cand este modificata in concordanta cu idealul uman.

Saigyo Monogatari Emaki a fost primul scriitor cunoscut in Japonia, care a descris in cuvinte copacii mici. Datele provin inca din 1195. Unele surse sustin insa ca ar fi mai vechi, datand din 1250. Din anul 1309, barcute de lemn si alte recipiente mici cu peisaje de natura erau descrise in pergamentul Kasuga-gongen-genki.

Odata cu invazia Imperiului Mongol, multi artisti si intelectuali au gasit o viata linistita si confortabila in Japonia, unde cultura dinastiei Song era studiata intens. Calugarii chinezi au venit in Japonia sa invete la manastiri, iar una dintre activitatile calugarilor era sa-i invete pe ucenici arta naturii in miniatura. La inceput insa, japonezii au miniaturizat copacii plantandu-i in containere pentru decorarea gradinilor si caselor.

 

Cultivare

 

Bonsaiul poate fi cultivat din aproape orice planta perena lemnoasa sau specii de tufisuri ori arbusti. Unele specii sunt insa preferate ca material pentru bonsai deoarece au frunzele sau acele mici, fiind o caracteristica importanta pentru aspectul vizual al acestuia.

Toate speciile de bonsai pornesc de la o planta pe care proprietaii doresc sa o transforme in bonsai. Bonsaiul este o forma neobisnuita de cultivare a unor plante. Pentru cultivare se folosesc in special rizomi ai altor plante si rareori seminte.

Bonsaiul este o planta care are nevoie de multa lumina. Acesta trebuie sa stea o perioada in bataia directa a soarelui, insa nu cand soarele este extrem de puternic. Soarele este foarte important pentru bonsai, deoarece acesta isi ia o parte din hrana din razele lui.

Pe langa lumina solara , planta mai are nevoie si de o udare adecvata. Bonsaiul nu trebuie udat excesiv dar nici lasat fara apa. Acesta are in permanenta nevoie de o umiditate constanta. Cantitatea de apa diferera de la un bonsai la altul in functie de specia plantei, varsta, sol si anotimp. O metoda sigura care se poate aplica la toate speciile de bonsai este scufundarea ghiveciului, pentru maxim 2 minute, intr-un vas cu apa sau pana cand ies toate bulele de aer din pamant. Nivelul apei trebuie sa fie cu maxim 2 cm mai mare decat inaltimea vasului in care este tinut bonsaiul.

este un alt procedeu foarte important in ingrijirea bonsaiului. Ramurile care nu corespund stilului ales trebuie indepartate. Tunderea se face in functie de specia pe care o detii. La cele mai multe, taierea ramurilor se poate face primavara, insa la anumite specii se face vara sau iarna.

 

Aspectul estetic

 

Aspectul estetic al bonsaiului este unul dintre cele mai importante lucruri de care japonezii au gija cand creeaza un copac in miniatura. Dupa secole de practica, artistii care creaza bonsai au gasit unele reguli importante in ceea ce priveste orientarea estetica a copaceilor. Cu toate acestea, regulile de design pot fi uneori incalcate, fara a reduce insa impactul vizual pe care bonsaiul il are. Unele dintre principalele metode de creare a bonsaiului includ:

  • modelarea formei coroanei, astfel incat sa semene perfect cu un copac real;
  • pastrarea proportiei intre elemente; ramurile mici cu frunze mari sunt disproportionate si sunt evitate;
  • estetica bonsaiului descurajeaza radical simetria dintre radacini si ramuri;
  • designul bonsaiului nu trebuie sa fie doar aparent; in cazul in care o ramura este eliminata pentru a modela bonsaiul, cicatricea va fi mascata.


Sursa foto : www.chineseelmbonsaitree.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului