Plante de apartament

#bonsai #ficus #plante #ingrijire

Bonsai de ficus

Bonsaiul de ficus este unul dintre cei mai raspanditi si apreciati bonsai . Bonsaiul de ficus este o specie de bonsai tropical, ideal pentru apartament. Deoarece exista mai multe specii de ficus, exista si mai multe tipuri de bonsai rezultati din aceasta planta. Ingrijirea bonsaiului de ficus nu este dificila, insa pentru a avea un bonsai sanatos trebuie sa ai in vedere cateva reguli esentiale.

 

1 Lumina

 

Ca orice bonsai, si ficusul are nevoie de multa lumina naturala. Plaseaza-l cat mai aproape de fereasta, astfel incat razele soarelui sa ajunga pana la el. Bonsaiul trebuie sa aiba parte de lumina aproximativ 18 ore pe zi, asadar asigura-i si o sursa de lumina artificiala pe perioada noptii. Acest lucru este important in special in sezonul rece cand ziua este mai scurta. Este foarte important ca in perioada verii, cand soarele este foarte puternic, acesta sa nu fie tinut in bataia directa a razelor la orele amiezii.

Unui bonsai de ficus care nu are parte de suficienta lumina i se va alungi tulpina iar coroana nu se va dezvolta corespunzator. Bonsaiul de ficus care se dezvolta anormal din cauza lipsei luminii va fi foarte greu de corectat. Lipsa luminii afecteaza de asemenea si culoarea frunzelor acestuia, ele devenind galbui.

 

2 Udarea

 

Bonsaiul de ficus trebuie udat cand solul este aproape uscat. Un sol udat in exces sau unul care este metinut ud in mod constant va duce la o crestere slaba a plantei sau la putrezirea radacinii. Din acest motiv va trebui sa acorzi o atentie deosebita solului. Cand acesta incepe sa se usuce la suprafata, planta trebuie udata. Poti verifica acest lucru apasand usor degetul pe suprafata acestuia.

Atentie! Excesul de umiditate poate duce la ingalbenirea si caderea frunzelor.

 

3 Fertilizarea

 

Orice fertilizant pentru plantele de apartament poate fi folosit o data la doua saptamani. Fertilizantul se dilueaza in functie de indicatiile de pe ambalaj. Pentru a da rezultate optime, asigura-te ca pui fertilizantul dupa o udare adecvata a solului.

In perioada iernii redu fertilizarea pana la o data pe luna.

 

4 Temperatura

 

Desi bonsaiul de ficus are nevoie de multa lumina, incaperea in care acesta sta trebuie sa aiba o temperatura constanta pe tot parcursul anului. Temperatura optima se situeaza in jurul valorii de 20 de grade.

Inca un lucru foarte important de care trebuie sa tii cont este faptul ca bonsaiul de ficus nu trebuie tinut in curent. Fiind o planta sensibila, curentii de aer ii pot dauna, ducand la innegrirea si caderea frunzelor.

Atentie! Schimbarea brusca a temperaturii duce la caderea frunzelor. Asadar, daca doresti sa-l muti intr-o alta incapere, asigura-te ca nu sunt diferente mari de temperatura.

 

5 taierea ramurilor

 

Taierea ramurilor unui bonsai de ficus se face in perioada primaverii. Taierea se face cu doua scopuri: pentru a mentine forma bonsaiului si pentru a-i orienta ramurile in directia dorita. In functie de scopul pentru care doresti sa efectuezi taierea trebuie sa tii cont de cateva criterii de baza.

Mentinerea formei. Pentru a mentine forma bonsaiului de ficus se vor indeparta ramurile drepte care ies din aranjament si ramurile care cresc in jos. De asemenea, se mai pot taia ramurile care se intersecteaza intre ele si nu pot fi directionate catre o zona potrivita de crestere.

Orientarea ramurilor. Daca se doreste orientarea ramurilor catre anumite zone de crestere, taierea se va realiza astfel: se vor taia mai putin ramurile in zona spre care se doreste directionarea si mai mult in zonele in care exista ramuri nedorite. In acest fel se va incetini cresterea ramurilor nedorite si se va accelera cresterea ramurilor bune.

 

6 Boli si daunatori

 

Funzele galbene, lipicioase sau lipsite de culoare pot fi semne ca bonsaiul are probleme cu daunatorii.

La scara larga, bonsaiul de ficus se poate confrunta cu acarieni si paduchi lanosi. Ficusul poate fi tratat cu o solutie de sapun, care se tamponeaza cu grija pe suprafata frunzelor si tulpinilor, contra majoritatii insectelor. De asemenea, se mai pot folosi si insecticide specifice tipului de insecta care l-a atacat. Se recomanda ruperea frunzelor afectate foarte mult de daunatori.

Pe langa daunatori, bonsaiul de ficus se poate confrunta cu boli precum patarea neagra sau patarea bruna. Acestea se manifesta prin aparitia unor pete neregulate, de culoare neagra sau bruna la nivelul frunzelor.

Sursa foto : www.squidoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare