Plante de apartament

#bonsai #aristocratie #ingrijire bonsai #simbol bonsai #fertilizare bonsai #plantare bonsai

Bonsaiul, simbol al aristocratiei

Bonsaiul este una dintre cele mai vechi plante din lume, istoria sa fiind pierduta undeva acum 2000 de ani in Orientul indepartat.


Legenda spune ca un imparat chinez a ordonat sa i se amenajeze o gradina in miniatura , din cauza ca ii era greu sa se deplaseze prin vastele gradini deja existente ale palatului sau, iar atunci a fost prima oara vazut un bonsai. De atunci, aceasta planta a devenit foarte populara de-a lungul timpului, fiind imediat imprumutata de japonezi, iar cresterea si ingrijirea sa fiind transformate intr-o forma de arta intitulata "pun-sai". Astfel, aspectul bonsaiului a suferit numeroase transformari, ajungand sa numere sute de specii, insa a ramas simbolul aristocratiei.

In Europa, bonsaiul a fost introdus in anii 1800, la Paris, cu ocazia unor expozitii de plante rare, iar traducerea sa din japoneza inseamna "arbore in tava".


Ingrijirea bonsaiului

Pentru a arata ca in imaginile spectaculoase cu care ne-am obisnuit, bonsaiul trebuie tuns regulat si ingrijit cu rabdare, avand in vedere ca are nevoie de lumina si apa in cantitati moderate ca sa se dezvolte armonios.
Bonsaiul agreeaza lumina sorelui de dimineata, iar dupa-amiaza ar trebui protejat de arsita. Nu este o idee buna sa fie asezat pe sau langa o suprafata fierbinte, care reflecta caldura soarelui (perete, beton in care bate soarele etc), deoarece are tendinta sa se usuce.

Avand in vedere ca isi schimba pozitia dupa soare, bonsaiul trebuie reorientat la anumite intervale de timp pentru a nu-si dezvolta crengile intr-o singura directie.

Vara, bonsaiul trebuie udat mai des. Un bun test pentru a determina momentul precis in care trebuie udat este incercarea pamantului cu degetul. Numai cand solul este uscat, bonsaiul trebuie udat. Iarna, bonsaiul trebuie udat o data pe saptamana.


Fertilizarea bonsaiului

Bonsaiul are nevoie de fertilizant numai primavara si toamna. Cel mai potrivit fertilizant este cel lichid, care se gaseste in comert. Poti prepara si in casa un fertilizant organic din scoarta de copac , frunze uscate de bonsai si ace de pin.

Fertilizarea bonsaiului se face aplicand orice fertilizant pentru plante verzi o data la doua saptamani, in timpul sezoanelor amintite mai sus.

Cele mai frecvente cauze ale imbolnavirii sau uscarii bonsaiului sunt udatul excesiv, lumina sau temperatura nepotrivita. Daca nu beneficiaza de destula lumina naturala, puteti suplimenta cu o sursa electrica sub forma unui bec sau neon. Daca ii este prea frig afara, il puteti aduce in casa, iar pentru a-l feri de caldura excesiva, lasati-l la soare numai in prima parte a zilei.


Plantarea bonsaiului

Plantarea sau replantarea bonsaiului se face numai primavara si toamna. Solul trebuie sa fie unul special, care se gaseste in florarii, nicidecum pamant obisnuit, de gradina. Alte calitati absolut necesare ale solului pentru bonsai sunt drenajul, aerarea radacinilor, retentia de apa si absorbia de elemente nutritive.

Pentru replantare , se vor taia varfurile radacinilor si se va reintroduce intr-un alt ghiveci.

Autor: Ioana Stanciulescu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare