Plante de apartament

#plantare flori #flori #ghivece flori

Ce trebuie sa stii despre plantarea florilor in ghiveci

Planuiesti sa plantezi in ghivece primele tale flori? Afla ca procedura este simpla, insa presupune cateva aspecte importante de care sa tii cont. Afla, in continuare, ce trebuie sa stii despre plantarea florilor in ghiveci !



Curatarea ghivecelor

Primul pas este achizitionarea unor ghivece noi sau curatarea unora vechi. Este important ca vasele in care florile tale urmeaza sa fie amplasate sa fie sterilizate, pentru a nu lasa loc unor potentiali daunatori sau pentru a nu favoriza aparitia unor boli.

Vei avea nevoie de o perie de sarma, de pilda, sau orice alt material abraziv care sa iti curete temeinic ghivecele. In general, microorganismele daunatoare care s-ar putea ascunde in interiorul ghivecelor ar trebui sa dispara daca sunt expuse la temperaturi foarte ridicate - de aceea, plaseaza ghivecele sub un jet de apa fierbinte si lasa apa sa curga peste ele pret de 5 minute.

O alta metoda eficienta de igienizare a ghivecelor este curatarea acestora cu o solutie de otet. Aceasta trebuie sa contina parti egale de apa si otet si poate fi folosita atat in ghivecele din plastic, cat si in cele ceramice.


Pregatirea ghivecelor

Este esential sa te asiguri ca ghivecele de care dispui sunt prevazute cu gauri de scurgere a apei. Apoi, nu ar strica sa plasezi in farfurioara fiecarui ghiveci cateva pietricele, pentru ca vasul sa nu stea direct in apa in urma udarii. In cele din urma, nu iti ramane decat sa adaugi un pumn de pamant pentru flori si sa te pregatesti pentru inserarea plantelor.


Sadirea plantei in ghiveci

Pune planta in ghiveci si asigura-te ca radacinile sale sunt imprastiate uniform in vas. Apoi, umple treptat ghiveciul cu pamant de flori si fixeaza-l delicat. Stratul final de sol ar trebui sa fie la circa 60 mm distanta de marginea ghiveciului, pentru a facilita udarea plantei. In functie de florile pe care le sadesti, poti include pamant si ingrasamant special.


Ghivecele potrivite

Nu stii asupra carui tip de ghiveci sa te opresti? Ai la dispozitie o multime de variante - vase din ceramica nearsa sau lut, plastic sau metal, plus obiectele din cele mai diverse materiale pe care le gasesti in casa si pe care le poti folosi ca ghivece pentru flori.

Indiferent de tipul de ghiveci pe care il ai in minte, iata cateva sfaturi:

- ghivecele din lut sunt ideale, intrucat sunt poroase, permitand o buna circulatie a aerului la nivelul radacinilor plantelor, si au gauri de scurgere, astfel incat va fi dificil sa le oferi florilor tale prea multa apa;

- ghivecele din plastic sunt usoare si deloc dificil de manevrat, insa, intocmai ca si in cazul vaselor din metal sau ceramica, apa se evapora incet; in consecinta, este important sa ai grija sa nu uzi planta mai mult decat este necesar;

- daca ghivecele de care dispui nu au gauri de scurgere, apa se poate acumula pe fundul vaseor, iar radacinile pot putrezi, eliberand gaze toxice pentru plante;

- daca nu esti multimit de aspectul unui ghiveci, include-l intr-o jardiniera pe gustul tau.

Sursa foto: 123rf.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare