Plante de apartament

#iasomie #eucalipt #plante de apartament #citrice #dafin #gardenia #plante parfumate

Cele mai parfumate plante de interior

Odata cu incheierea sarbatorilor de iarna, din casa a disparut si aroma placuta de cozonac si prajituri proaspat scoase de la cuptor. Iti doresti ca locuinta ta sa fie invaluita in miresme placute zi de zi? Iata asupra caror plante parfumate de interior te-ai putea opri!



1 Iasomia araba


Jasminum sambac, cunoscuta si sub denumirea de iasomia araba, este o planta deosebita, care infloreste aproape tot anul atunci cand are parte de suficienta lumina. Florile sale albe imprastie un parfum delicat si sunt folosite adesea la prepararea ceaiului de iasomie.

Pentru a te bucura de aceasta planta, plaseaza-o intr-un loc bine luminat, departe de curentii de aer si ud-o din abundenta. Foloseste un ingrasamant organic pentru a o hrani, primavara si vara.


2 Citricele


Citricele - indiferent ca este vorba despre portocal, lamai, grepfrupt sau alt arbore din genul Citrus - parfumeaza casa nu doar datorita fructelor aromate, ci si a florilor care imprastie miresme deosebite. Arborii nu sunt greu de crescut in interiorul casei si se vor dezvolta armonios, cu conditia sa le fie oferita lumina din belsug.

Daca alegi sa cresti un arbore de acest tip din samanta, afla ca va dura cativa ani pana cand vei vedea primele flori.


3 Eucaliptul


Chiar daca eucaliptul este folosit adesea ca planta de gradina, acesta poate fi inserat cu usurinta si in interiorul casei. Forma si aspectul interesante pot transforma aceasta planta intr-un punct de atractie, atunci cand este pusa in evidenta in mod corespunzator. In ceea ce priveste parfumul sau, eucaliptul are frunze albastru-verzui care imprastie o aroma proaspata atunci cand sunt frecate.

Eucaliptul prefera locurile luminoase, ferite de curentii de aer si caldura excesiva . In plus, are nevoie de o cantitate ridicata de apa, oferita regulat de-a lungul intregului an. Pentru a-i pastra forma si dimensiunile reduse, nu ezita sa il tai cat de des este nevoie.


4 Dafinul


Foile de dafin sunt de un real folos in bucatarie - de ce nu ai creste planta intreaga in propria locuinta? Arbustul de dafin se dezvolta incet si ofera un frunzis parfumat, pe care il poti utiliza la diverse preparate culinare. Cand il cresti in interiorul casei, este important sa ii oferi luminozitate ridicata (desi sa descurca si in spatiile luminate moderat) si apa din abundenta.

Pe timp de iarna, iti poti lasa dafinul sa intre intr-o stare de latenta (daca il plasezi intr-o camera cu temperaturi cuprinse intre circa 7 si 15 grade Celsius). In tot acest timp, uda-l o data la cateva saptamani.


5 Gardenia augusta


Una dintre cele mai parfumate plante de interior , Gardenia augusta este deosebita, insa relativ pretentioasa. Are fruze verzi, lucioase, si flori albe care imprastie un parfum puternic. Gardenia prefera mediile umede si luminoase. Pentru o dezvoltare armonioasa, aplica ingrasamant primavara si vara si ud-o regulat. In sezonul rece, o poti uda mai rar. Nu uita, de asemenea, sa o protejezi de temperaturile ridicate si de curentii de aer.

Sursa foto: flmnh.ufl.edu
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului