Plante de apartament

#plantare #udare #ingrijire #frunze #floare #planta #poinsettia #euphorbia pulcherrima #steaua craciunului #craciunita

Craciunita sau Steaua Craciunului

Craciunita sau Steaua Craciunului , denumita stiintific si euphorbia pulcherrima sau Poinsettia este o planta de apartament care a devenit treptat un element decorativ pentru iarna, in special in perioada sarbatorilor. Este usor de ingrijit si foarte intalnita in casele oamenilor din intreaga lume, ea simbolizand si venirea Craciunului.

1 Legenda

Este cunoscuta ca fiind singura planta care isi poate schimba culoarea frunzelor in rosu, galben, roz sau crem. Acest proces se intampla in preajma Craciunului. Frunzele superioare ale plantei se coloreaza in una dintre aceste culori si dau aspectul unor flori.

O veche legenda mexicana spune ca, un copil sarac isi dorea sa-i ofere lui Iisus un dar dupa ce mexicanii au fost crestinati de catre spanioli. Copilul stia ca un dar, oricat de nesemnificativ ar fi, daca este oferit din inima, cu dragoste si credinta, este bine primit de Dumnezeu. Cum nu avea bani, baiatul a cules un buchet de flori de pe drum si le-a dus la biserica. Plantele culese au inflorit in ziua de Craciun lasand la iveala niste buchete superbe, rosii. Martorii evenimentului au crezut ca acesta este miracolul sarbatorii de Craciun si au numit aceasta planta „Steaua Craciunului”.

2 Ingrijirea

Fiind o planta viguroasa, Craciunita este usor de ingrijit si deloc pretentioasa. Este o planta perfecta pentru cei care nu au mai avut alte plante inainte si se hotarasc sa-si cumpere una acum.

Planta nu necesita o udare regulata si nu se va ofili daca nu este udata timp de o saptamana. Trebuie doar sa ai grija ca pamantul ei sa fie umed in permanenta.

ATENTIE! Nu ii pune apa in farfuriuta plantei deoarece umezeala statuta in ghiveci poate ofili planta.

Daca vrei sa reziste peste iarna, este recomandat sa o bagi in casa. Craciunita nu suporta temperaturile scazute sub 15oC, de aceea nu este recomandat sa o lasi afara chiar daca ai balconul inchis. In anotimpul cald, insa, nu tine planta in soare. Este indicat ca aceasta sa stea intr-un loc semiumbrit, deoarece razele puternice ale soarelului ii pot afecta frunzele.

Dupa trecerea perioadei de inflorire, ofera-i plantei o perioada de repaus de minim doua luni. In acest timp este indicat sa raresti udarile si sa nu o ii mai pui ingrasaminte.

Primavara, taie lastarii inainte de inmugurire cu 2-4 cm. Astfel vei stimula ramificarea plantei devenind mai stufoasa. Dupa acest proces muta planta intr-un alt ghiveci, putin mai mare, in care ai pus un substrat de pamant nou. Dupa trecerea gerurilor aseaza planta afara, intr-un loc semi-umbrit.

Din luna Martie se pune in apa de udat un ingrasamant fluid. O data la doua saptamani uda planta cu acest amestec. Inceteaza administrarea ingrasamantului cand infloreste. Pe timpul iernii Craciunita nu are nevoie de ingrasamant.

3 Inmultirea

Inmultirea Poinsetiei se face prin butasire. Recolteaza de pe planta butasi de 10-15 cm. Ai grija ca acestia sa nu aiba mai putin de 5 saptamani.

Odata ce vei taia butasii, poti observa ca acestia au o seva laptoasa, numita latex, care impiedica formarea radacinilor. Inainte de a-l planta supune butasul unui proces de eliminare a latexului. Introdu baza acestuia intr-un vas cu apa la temperatura de 25-30oC. Cand observi ca acea seva a disparut, planteaza butasul, la o adancime de 3 cm, intr-un ghiveci in care ai pus in prealabil un substrat de nisip amestecat cu putina turba.

Dupa 4 saptamani, i se vor forma radacinile, moment la care acestia se por replanta intr-un ghiveci cu diametrul de 8-10 cm.

Stiai ca...?
  • In lume se cunosc peste 100 de varietati de Poinsettia.
  • Aceasta planta se produce cel mai mult in California.
  • In perioada Sarbatorilor de Iarna vanzarile cresc pana la 220 milioane de dolari.
  • 12 Decembrie este declarata Ziua Nationala a Poinsettiei in SUA.
  • Poinsettia, cu un procent de 85% din totalul vanzarilor de plante, este cea mai bine vanduta planta din perioada Craciunului.
  • 80% dintre aceste plante sunt cumparate de femei.
  • Tot 80% sunt cumparate de persoane in varsta de aproximativ 40 de ani.
  • In SUA, Poinsettia este crescuta in scop comercial in 50 de state.
  • Poinsettia face parte din familia Euphorbiaceae. Multe dintre plantele din aceasta familie contin o seva laptoasa.
  • Unele persoane poti fi alergice la aceasta seva, prezentand iritatii ale pielii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare