Plante de apartament

#pomi fructiferi #gradina #pom fructifer #pom fructifer ghiveci #pomi fructiferi gradina

Creste un pom fructifer in ghiveci

Pomii fructiferi crescuti in ghivece ocupa putin spatiu, sunt decorativi, pot fi mutati oriunde si ofera fructe proaspete la fel de gustoase ca arborii din gradina. Un alt avantaj al acestor plante il reprezinta pretul accesibil.

Iata cateva lucruri pe care este bine sa le stii cand cumperi un pom fructifer pentru casa sau terasa:

Cum alegi un pom fructifer pentru ghiveci

Alege o planta rezistenta la boala si intemperii. Copacii se aleg in primavara, cand sunt inca puieti in stare latenta sau se pot cumpara dintr-un magazin specializat, deja dezvoltati. Este important ca planta sa fie viguroasa si sa nu prezinte urme de uscaciune sau lovituri. Verifica radacina si trunchiul pentru a te asigura ca sunt sanatoase. Alege un pom fructifer cu o forma echilibrata si ramuri solide.

Exista multe tipuri de pomi fructiferi pe care ii poti tine intr-un ghiveci, de la cei obisnuiti la cei exotici. Iata cateva exemple in acest sens: piersic, cais, visin, prun, mar, nectarin, smochin.

Alege si un ghiveci pe masura plantei. Acesta poate fi din plastic, ceramica, lemn, teracota etc. Recipientul pentru pomul fructifer nu trebuie sa aiba un diametru mai mic de 50 cm. Ia in consideratie si o baza cu roti pentru a putea muta cu usurinta planta. Este posibil sa fie nevoie sa muti pomul de mai multe ori pe an, pentru a-i asigura conditiile climaterice necesare.

Ingrijirea pomilor fructiferi in ghiveci

Alege o specie de pom fructifer pentru fructe sau pentru aspect estetic. O astfel de planta este foarte potrivita atat in spatiile inchise (livingul), cat si in spatiile semideschise (balconul) sau in aer liber (terasa). Aseaza planta intr-un loc unde beneficiaza de lumina naturala si unde este ferita de curentii puternici.

Pomii fructiferi din ghiveci se dezvolta mai incet si se ramifica mai putin decat cei din gradina. In general, aceste plante nu depasesc o inaltime de 2 metri.

De trei ori pe an, este recomandat ca noile ramuri sa se taie la unul sau doi ochi. In general, pomii fructiferi sunt taiati primavara, pentru a le reda forma columnara. Tot primavara este recomandat ca solul sa fie afanat si sa se adauge putin compost pentru hranire.

Atunci cand este necesar ca pomul sa fie transplantat, trebuie scurtate radacinile cele mai puternice. Un pom fructifer trebuie scos din ghiveci o data la 2-3 ani pentru curatarea radacinilor. In acest caz, solul se inlocuieste cu unul proaspat.

In cazul puietilor, primele fructe se rup cand incep sa apara, pentru ca radacinile sa ajunga la maturitate. In caz contrar, exista riscul ca planta sa nu se dezvolte armonios.

Cand se aseaza in ghiveci, pomul trebuie pus central, asigurandu-i sprijinul cu un bat special pentru plante sau o tija de lemn. Fixeaza-l cu o ata rezistenta, fara ca nodul sa fie strans, in asa fel incat planta sa creasca nestingherita.

Odata ce se usuca pamantul din ghiveci, acesta trebuie udat din nou. Ramurile rupte sau atacate de daunatori trebuie eliminate.

Foto: thompson-morgan.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului