Plante de apartament

#plante #sol #plante de apartament #pamant #pamant flori #alegere pamant #sol flori

Cum alegi cel mai bun pamant de flori

Pamantul ales pentru ghiveci este cel mai important aspect pentru dezvoltarea corecta a plantelor, dar multi incepatori ignora complet acest lucru. Descopera cele mai importante detalii cu privire la pamantul de flori si la amestecul ideal pentru ghivece.

Din pacate, pamantul perfect nu poate fi cumparat la punga: este un amestec de mai multe tipuri de sol, pe care il poti prepara acasa cu putin efort.

Atunci cand cumperi totusi pamant din comert, tine cont de doua indicatii importante: foloseste-l inainte de termenul de expirare si nu il arde. Pamantul prea vechi isi pierde din calitatile hranitoare, iar arderea distruge complet flora microbiana si il transforma in sol steril, complet inutil pentru flori.


Cel mai bun amestec pentru florile in ghiveci

Daca vrei cele mai frumoase flori, vei avea nevoie de un amestec special de soluri, in urmatoarele procente:
 

  • 30% pamant de gradina (pamant de brazda);
  • 20% pamant de frunze (pamant de padure) sau turba;
  • 20% mranita (gunoi de grajd maturat) sau compost;
  • 10% nisip de rau de granulatie medie.



Procentele pot fi modificate in functie de nevoile plantelor, prin eliminarea mranitei si cresterea cantitatii de nisip in cazul plantelor care prefera un sol mai uscat. Plantele cu radacini delicate prefera un procent mai mare de pamant de padure.

In absenta mranitei sau a compostului, este o idee buna sa utilizezi ingrasaminte cu efect prelungit, sub forma solida, amestecate bine in pamantul de flori inainte de plantare. Ingrasamintele lichide pot suplimenta unele deficiente ale pamantului, dar este intotdeauna mai bine sa le oferi de la inceput plantelor necesarul nutritiv direct in ghiveci.


Pamant de flori pentru plante cu nevoi speciale

Poti modifica procentele din amestecul de pamant si poti adauga si diferite alte substante in el, de la carbune vegetal la calcar, in functie de nevoie plantelor pe care vrei sa le cresti.



pH-ul este cel mai important indiciu de pe ambalaj. Pamantul cu pH mai mic de 5 este vandut special pentru plante acidofile, de la azalee si hortensie pana la camelie si rododendron. Restul plantelor au nevoie in general de un pH mai ridicat.

Pamantul de flori pentru un ghiveci cu orhidee este un amestec de pamant de brazda, turba si pietris, care asigura un drenaj mai bun.

Sursa foto: simplicityinthesouth.com, stagetecture.com, tinyfarmblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului