Plante de apartament

#ingrijire plante #Oxalis triangularis #ingrijire Oxalis triangularis

Cum ingrijesti Oxalis triangularis

Oxalis triangularis este o planta cu un colorit senzational, care se potriveste in orice casa. Nu este o planta foarte pretentioasa, dar are nevoie de ingrijire atenta pentru a se dezvolta armonios.

Genul Oxalis cuprinde in jur de 900 de specii de plante, unele mai banale, altele cu adevarat deosebite. In categoria din urma se incadreaza si Oxalis triangularis. Este vorba despre o planta care seamana cu trifoiul insa este total diferita de acesta. Foliajul este purpuriu inchis, iar florile sunt marunte si au o culoare lila senzationala.


Caracteristici Oxalis triangularis


Oxalis triangularis este o planta anuala sau perena, foarte raspandita in tari precum Brazilia, Africa de Sud sau Mexic. Este cunoscut si ca "Trifoiul fals", din cauza modului in care sunt asezate frunzele.


Cum ingrijesti Oxalis triangularis in apartament


Oxalis triangularis este o planta de apartament iubitoare de lumina, astfel ca o poti amplasa aproape de fereastra. Pe cat de mult iubeste lumina, pe atat de mult uraste temperaturile caniculare. O temperatura potrivita pentru oxalis triungularis este de 15 grade Celsius, dar gradele mai pot creste pana la 22.

In cazul in care temperaturile din camera sunt mai mari de 27 de grade Celsius, oxalis triungularis capata un aspect obosit si da semne ca incepe sa se ofileasca.

Solul preferat de oxalis triungularis este cel bine drenat. Este indicat sa uzi planta o data pe saptamana, cand observi ca pamantul s-a uscat.


Cum ingrijesti oxalis triungularis in gradina


Oxalis triungularis poate fi plantat si in gradina. Odata ce se dezvolta, plantele formeaza o patura purpurie, extrem de frumoasa. Oxalis se cultiva la distanta de 10-15 centimetri intre plante.

Florile Oxalis triungularis se inchid in timpul noptii si atunci cand ploua.


Inflorire Oxalis triungularis


Oxalis triungularis infloreste primavara. Florile sunt mici, de culoare alba, roz sau lila. Planta se dezvolta destul de rapid si creste suf forma de tufa, insa in cazul in care florile intarzie sa apara, este semn ca oxalis triungularis nu are suficienta lumina dentru a se dezvolta.


Inmultire Oxalis triungularis


Oxalis triungularis se inmulteste prin divizarea tuberculilor. Este recomandat sa executi aceasta operatiune primavara, in luna aprilie. O alta metoda de inmultire sunt semintele. Acestea se planteaza direct in sol, iar primii lastari apar peste aproximativ o luna de zile.


Boli si daunatori oxalis triungularis


In cazul plantei oxalis triungularis nu este indicat sa lasi apa sa musteasca in ghiveci, pentru a evita putrezirea bulbilor. Cei mai frecventi daunatori ai plantei sunt paianjenii rosii si afidele. Uneori se pot dezvolta si ciupercile, motiv pentru care este recomandat sa folosesti un fungicid in timpul primaverii.


Intrebuintari Oxalis triungularis


Denumirea oxalis triungularis provine din limba greaca, "oxys" desemnand acidul oxalic ce se regaseste in tijele plantei. Oxalis trungularis este folosit in scopuri medicinale, in tarile din care provine.

Sursa foto : bhg.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului