Plante de apartament

#bonsai #ghiveci #plante de apartament

Cum sa alegi forma ghiveciului pentru bonsai

Atunci cand te hotarasti sa-ti achizitionezi un este recomandat sa acorzi o atentie deosebita ghiveciului. Este bine sa stii ca dimensiunea si forma ghiveciului influenteaza direct forma bonsaiului tau. Iata cum alegi un ghiveci cu forma si dimensiunea potrivita:


1 Forma


Ghivecele cu forma patrata se potrivesc bine bonsailor din conifere , de sex masculin, care dezvolta radacini mai puternice si trunchiuri groase.

Vasele ovale sunt recomandate pentru bonsaii de sex feminin, cu aspect mai „firav”, celor proveniti din specii de foioase si plantelor care au tendinta sa se dezvolte pe orizontala sau au mai multe trunchiuri.

Ghivecele rotunde sunt potrivite pentru aproape toate tipurile de bonsai . Pot fi folosite atat pentru bonsaii cu aspect feminin cat si pentru cei mai masculini dar sunt recomandate mai ales speciilor care au radacinile adanc infipte in pamant.


2 Dimensiunea


Regula general valabila in alegerea dimensiunii unui ghiveci este aceea ca trebuie sa aiba lungimea aproximativ egala cu cea a trunchiului bonsaiului.

Este recomandat ca vasul sa fie mai mult lung decat adanc pentru ca zona plata si larga de plantare ii ofera bonsaiului un mediu asemanator cu cel din padure.

In ceea ce priveste ghivecele ovale, lungimea unui astfel de vas trebuie sa fie egala cu circa 2/3 din inaltimea bonsaiului.

In cazul celor cu forma rotunda, diametrul lor trebuie sa fie de circa 1/3 din inaltimea bonsaiului.

Daca te hotarasti sa ingrijesti un bonsai cu o coroana mai larga este bine sa alegi un ghiveci cu o lungime putin mai mare decat inaltimea plantei si mai plat.

Pe de alta parte, daca optezi pentru un bonsai cu o coroana mai mica va trebui sa folosesti un vas cu aspect de farfurie adanca.

De asemenea trebuie sa tii cont de cat de repede se va dezvolta bonsaiul tau si de ce forma vor lua radacinile sale.

Pentru speciile de bonsai cu radacini puternice care se dezvolta repede ca artarul sunt recomandate ghivecele mai adanci, in timp ce speciile care dezvolta flori si fructe au nevoie de vase mai plate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului