Plante de apartament

#ghiveci #gradina #flori de ghiveci

Cum sa amenajezi o gradina intr-un ghiveci

gradina intr-un ghiveci este o solutie practica si estetica pentru a creste plante, indiferent daca ai o curte sau nu. Amenajeaza o gradina intr-un ghiveci pentru a-ti descoperi talentul la gradinarit.



Asocierea mai multor plante intr-un singur ghiveci mare iti permite sa experimentezi cu culorile si aromele si sa creezi un colt verde superb, chiar si intr-un apartament. Iti vei putea exersa astfel abilitatile de gradinar fara a avea o gradina intreaga de intretinut.


Ghiveciul potrivit, solul si scurgerea


Cand alegi vasul potrivit tine cont de marimea plantelor la maturitate si modul in care creste fiecare. Cele care cresc vertical vor avea nevoie de o baza mai mare, in timp ce plantele cataratoare prefera un ghivechi adanc.

Nu folosi pamant de gradina pentru ghiveciul tau, cumpara pamant special (cu perlit sau vermiculit) care sa retina umiditatea mai mult timp si care sa nu se taseze in timp.

Gaurile pentru scurgerea apei in exces sunt foarte importante pentru ghiveciul tau. Daca nu poti face gauri de scurgere in vasul ales, ai la indemana doua solutii. Poti planta gradina intr-un recipient de plastic (cu gauri pe fund) pe care sa il pui apoi in ghiveciul decorativ sau poti pune 3-5 cm de pietris pe fundul ghiveciului ales.


Plantele pentru gradina intr-un ghiveci


Pentru ca plantele se vor "inghesui" in gradina ta intr-un ghiveci, este important ca ele sa aiba aceleasi nevoi in ceea ce priveste ingrasamintele, umiditatea si expunerea la soare.

Evita plantele agresive, care se raspandesc rapid si cauta soiuri pitice ale plantelor tale preferate. Daca vei tine in bataia soarelui gradina ta intr-un ghiveci, alege plantele care rezista cel mai bine in aceste conditii si nu uita ca va fi nevoie sa le uzi zilnic.

Daca vrei ca ghiveciul tau sa arate bine odata ce plantele cresc, tine cont de un principiu estetic simplu: cea mai inalta planta nu trebuie sa depaseasca dublul inaltimii ghiveciului. Latimea cumulata a plantelor din gradina ta nu trebuie sa fie mai mica decat jumatatea latimii ghiveciului.


Intretinerea gradinii intr-un ghiveci


Plantele dintr-o gradina intr-un ghiveci sunt foarte sensibile la lipsa de apa, astfel ca trebuie sa verifici zilnic, sau de doua ori pe zi in cazul ghivecelor mici, daca au umiditatea necesara.

Radacinile plantelor tale nu se pot extinde prea mult pentru a cauta substante nutritive, astfel ca va trebui sa le oferi un ingrasamant solubil la fiecare 2-4 saptamani.

Nu lasa gradina intr-un ghiveci in soare in zilele toride de vara, deoarece plantele se pot usca foarte rapid. Chiar si plantele care de obicei se simt bine la soare vor simti nevoia unei pauze din cand in cand. Poti muta ghiveciul langa un perete care va reflecta o parte din lumina pe ele, evitand astfel expunerea lor la temperaturi prea mari, fara sa le lipsesti de toata lumina.

Daca vrei o gradina intr-un ghiveci care sa te incante de-a lungul intregului an, nu-ti fie teama sa schimbi plantele din ea pe masura ce infloresc.

Documenteaza-te temeinic despre nevoile si ciclul de viata al fiecarei plante inainte de o a planta in gradina ta, pentru a nu avea parte de perioade lungi in care sa nu ai nicio planta inflorita in ea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului