Plante de apartament

#condimente #plante aromatice #plante in ghiveci

Cum sa cresti plante aromatice pe pervaz

Vrei sa ai mirodenii proaspete la indemana toata iarna? Multe plante aromatice cresc corespunzator si intr-un ghiveci pe pervaz si iti pot ofera aroma lor si in lunile reci.



Dupa ce te-ai obisnuit cu busuioc sau oregano proaspat rupt din gradina ta pe timpul verii, poate fi dificil sa face trecerea la varianta uscata sau la mirodeniile din comert. Afla cum sa cresti plante aromatice pe pervaz in timpul iernii si sa te bucuri de ele si in sezonul rece. Mai poti cultiva patrunjel, menta, cimbru, arpagic si chiar levantica.

Pentru o adevarata gradina aromatica pe care sa o tii in casa pe timpul iernii, ai nevoie de un pervaz interior generos, la o fereastra care sa ofere cat mai multa lumina plantelor tale.

Multe plante aromatice cresc cu usurinta in ghiveci si au nevoie de putina ingrijire, iar tu te vei putea bucura de mirodenii proaspete toata iarna.


Plantarea in ghiveci


Ferestrele cele mai potrivite sunt cele orientate catre sud sau sud-est, unde plantele tale vor beneficia de cel putin 5 ore de lumina soarelui pe zi.

Daca nu ai foarte mult spatiu la dispozitie alege un recipient mai mare, in care pot incapea mai multe plante. Adancimea acestuia nu trebuie sa fie mai mica de 15 cm, iar cele mai multe plante aromatice nu au nevoie de mai mult de 30 cm pentru a-si dezvolta complet radacinile.

Pentru a evita bolile ce pot fi transmise plantelor tale din pamantul de flori, poti incerca sa le inradacinezi in muschi sphagnum. Ideal pentru plantele aromatice crescute in interior, acesta este insa dificil de gasit in comert. In absenta lui, alege un flori care sa nu pastreze umiditatea prea mult, lucru ce dauneaza multor plante aromatice.

Toarna un strat de 5-7 cm de pamant de flori sau muschi sphagnum la fundul vasului in care vrei sa plantezi, apoi pune plantele aromatice in el si adauga in continuare pamant, apasandu-l usor in jurul plantelor. Lasa minim 2,5 cm intre pamant si marginea de sus a vasului.


ingrijirea plantelor aromatice in ghiveci


Cel mai mare pericol pentru plantele tale in timpul iernii este umiditatea excesiva. Uda-le o data la doua-trei zile si nu exagera cu apa. Daca ghiveciul si pamantul ales de tine nu asigura scurgerea corecta a apei in exces, radacinile plantelor pot putrezi.

Pentru a te asigura de bunastarea lor, foloseste o data pe luna un ingrasamant special pentru plante comestibile .

Nu incepe sa recoltezi din plantele tale imediat dupa ce le-ai plantat in ghiveci. Lasa-le o perioada de timp sa se aclimatizeze. Poti incepe sa le folosesti dupa ce observi muguri proaspeti.

Daca nu ai nicio fereastra care sa le ofere destula lumina plantelor, poti folosi lumini fosforescente, care sa fie plasate la o distanta de cel mult 20 de cm de plante. Lumina artificiala poate substitui lumina soarelui doar daca este prezenta timp de minim 10 ore pe zi.

Pentru a incuraja cresterea plantelor tale, recolteaza-le des. Nu taia insa niciodata mai mult de o treime din frunzele unei plante aromatice, pentru a te putea bucura de ele toata iarna.


Sursa foto: Kitchenherbgarden.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului