Plante de apartament

# inmultire plante suculente # crestere plante suculente #plante suculente

Cum sa cresti si sa inmultesti plantele suculente

Plantele suculente sunt cele mai usor de inmultit si crescut. Multe din acestea se propaga prin butasi de tija, prin separare sau prin frunze. Iata cateva sfaturi despre cresterea si inmultirea plantelor suculente.

 

Inmultirea plantelor suculente prin pui

Pe masura ce cresc, multe specii suculente se reproduc prin cresterea unor plante copii, sau pui, care cresc la baza plantei-mama. Aloe Vera, agavele, Haworthias sau Sempervivum - toate produc pui usor de indepartat si de replantat.

Acestia se pot inlatura unul cate unul sau in grup, daca au umplut ghiveciul. Aceste grupuri sau aglomerari de pui pot fi separate usor si replantate in containere diferite.

Este recomandat ca la scoaterea puilor de langa planta mama, sa se acorde atentie maxima radacinilor, pentru a nu le deteriora. Daca acestea sunt prea ingramadite, va trebui scoasa planta cu totul din ghiveci si facuta slabirea radacinilor si a solului cu degetele pentru a separa puii care se vor replanta. Daca este necesara taierea, se va folosi o lama curata si ascutita, avand mare grija la radacini.

Dupa plantarea puiului, acesta va fi udat si pozitionat intr-un loc cu lumina indirecta.

Propagarea plantelor suculente din butasi de tije

Preluarea unei bucati de tulpina functioneaza foare bine pentru plantele suculente ale caror flori cresc pe tulpini lungi, cum sunt sedumele, eoniul sau sempervivum etiolat. Cu ajutorul unei lame curate si ascutite se taie de la baza plantei-mama tulpina pe care vrem sa o propagam si se indeparteaza orice frunza din treimea inferioara. Se aseaza pe o farfurie sau un prosop de hartie timp de cateva zile pentru a se usca capatul expus si a impiedica mucegaiul sa se dezvolte la udarea plantei. Cand capatul taiat s-a uscat, tulpina se planteaza intr-un recipient mic cu pamant suculent foarte bine drenat. Poate dura cateva luni pana cand planta se va inradacina complet. Noua planta va fi asezata intr-un loc cald si luminos, avand grija sa nu se ude excesiv pana la inradacinarea completa.

Propagarea plantelor suculente din butasi de frunze

Uneori este mai rentabil sa se propage mai multe frunze in acelasi recipient. Plantele suculente cum ar fi echeveria, care sunt etiolate - inalte si bogate in frunze - sunt candidatii perfecti pentru propagarea prin butasii din frunze.

Se pregateste un vas cu un strat de sol suculent. Cu atentie, folosind degetele, se desprinde o frunza exterioara sanatoasa de pe planta mama, rupand-o pana la locul unde frunza intalneste tulpina. Frunza trebuie sa fie intacta si sa aiba varful intreg. Se aseaza frunza pe suprafata solului, impiedicand capatul taiat sa atinga solul si se pune vasul pe pervaz, sub directa expunere la soare. Se va lasa pana se usuca bine capul taiat. Dupa cateva zile se uda usor solul, fara a se supraincarca pentru a nu putrezi frunzele. Dupa cateva saptamani ar trebui sa inceapa sa apara radacinile care cresc de la capatul frunzei si, dupa alte cateva saptamani, va aparea in acel loc si o rozeta mica. Pe masura ce rozeta creste, frunza se usuca si moare. Cand rozetele au aproximativ un centimentru se pot planta cu grija in propriile ghivece care se vor pastra intr-un loc cald cu lumina indirecta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare