Plante de apartament

# plante de apatament #tempeatua bonsai #tundere bonsai #udare bonsai #ingrijire bonsai #bonsai

Cum sa ingijesti corect un bonsai

Poate parea simplu sa ingrijesti un bonsai. In realitate insa, trebuie sa ii acorzi multa atentie si sa tii cont de nevoile acestuia. Tocmai de aceea nu este o planta potrivita pentru persoanele foarte ocupate sau care calatoresc mult.

Lumina

Indiferent de tipul de bosai pe care il ai, trebuie sa stii ca acestia au nevoie de multa lumina. Pozitioneaza-i intr-o incapere luminoasa. Este indicat ca acestia sa stea in bataia directa a razelor soarelui pentru aproximativ 5 ore pe zi.

Vara poti tine bonsaiul in curte sau pe balcon, insa fereste-l de razele directe ale soarelui intre orele 11-16, cand soarele este foarte puternic si il poate arde.

Temperatura

Bonsaii de climat temperat precum artarul sau ienuparul sunt rezistenti la temperaturi scazute. Atentie insa! Trebuie feriti de ger si tinuti in casa in perioada iernii. Acesti bonsai au radacinile la suprafata pamantului si necesita protectie pe toata durata anului. In lunile de vara trebuie feriti de razele soarelui in zilele caniculare, iar iarna trebuie feriti de inghet.

Bonsai de climat tropical precum ficus, serissa sau bougainvillea nu se adapteaza la temperaturi scazute, drept urmare trebuie tinuti intr-o incapere calduroasa pe tot parcursul anotimpului rece.

Cu toate acestea, in timpul sezonului rece este indicat sa le asiguri o temperatura constanta intre 18-25oC, in functie de specie.

De asemenea, in timpul verii fereste bonsaiul de bataia directa a aerului conditionat, daca nu vrei ca acesta sa se ofileasca.

Udarea

Bonsaii au nevoie permanenta de umiditate. Pentru a uda un bonsai trebuie sa scufunzi vasul acestuia intr-un recipient cu apa (de preferat apa plata). Nivelul apei trebuie sa ajunga pana la inaltimea de doi centimetri al trunchiului. Lasa ghiveciul in apa pana cand ies toate bulele de aer din pamant, insa nu mai mult de trei minute.

Repeta procedeul ori de cate ori observi ca pamantul este complet uscat. Pentru a-ti da seama daca planta trebuie udata incearca pamantul cu degetul. Daca solul este umed nu este nevoie sa-l uzi.

De asemenea, nu uita sa pulverizezi apa pe frunze. Acest procedeu are rolul de a curata planta de praf si totodata de a-i asigura umiditatea de care are nevoie.

Atentie! Udarea excesiva sau lipsa udarii, vor duce la uscarea plantei.

Taierea ramurilor inestetice

Pe masura ce bonsaiul creste, foma initiala a acestuia se poate schimba si pot aparea noi ramui inetetice. Acestea trebuie taiate, insa taierea se face in functie de specie, primavara sau toamna. In principiu trebuie sa tunzi ramurile care se intersecteaza intre ele sau cu trunchiul, ramurile drepte care ies din coronament si ramurile care se indreapta catre sol.

Pe langa rolul de a indeparta ramurile inestetice, taierea are si rolul de a stimula crestera ramurilor mici si inmugurirea acestora.

 

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare