Plante de apartament

#bonsai #ingrijire bonsai #plante de partament #udare bonsai

Cum sa ingrijesti un bonsai: 4 ponturi utile

Bonsaiul reprezinta arta miniaturizarii plantelor, astfel ca orice planta poate deveni un bonsai daca poate lua o forma mai mica decat cea normala si poate rezista ani intregi intr-un ghiveci. Aceasta forma de arta a aparut prima data in China unde a fost numita pun-sai. Asadar, dupa ce planta a ajuns la stadiul de bonsai, este bine sa respecti anumite reguli de ingrijire pentru ca acesta sa traiasca zeci, chiar sute de ani.


1. Nevoia de lumina a bonsaiului

Bonsaiul are nevoie de cat mai multa lumina pentru a se dezvolta corespunzator. Prin urmare, este indicat sa pozitionezi ghiveciul cat mai aproape de fereastra pentru ca planta sa primeasca lumina pe tot parcursul zilei. De asemenea, poti folosi chiar lumina artificiala, insa in acest caz nu trebuie sa uiti sa intorci bonsaiul dupa 12-18 ore, pentru a-l ajuta sa creasca uniform si sa-si mentina forma.


2. Udarea bonsaiului

Udarea reprezinta o etapa delicata in procesul de dezvoltare a bonsaiului. Este recomandat ca planta sa fie udata folosind o stropitoare, reusind astfel sa imiti o ploaie fina. Un alt mijloc de udare este sa introduci ghiveciul in care se afla bonsaiul intr-un recipient cu apa. Atat udarea excesiva, cat si lipsa apei pot distruge planta, asadar acorda o atentie sporita acestui aspect in procesul de ingrijire a bonsaiului.


3. Redimensionarea bonsaiului

Poti alege sa redimensionezi bonsaiul in timpul replantarii sau in perioada iernii. Tunderea ramurilor bonsaiului te ajuta sa ii dai forma dorita si, in plus, ajuti ramurile si tulpina sa se ingroase, devenind astfel mai puternice.


4. Replantarea bonsaiului

Pentru a-l mentine sanatos cat mai mult timp, este indicat sa replantezi bonsaiul dupa fiecare doi-trei ani. Luna in care realizezi acest proces difera in functie de specia de bonsai, insa mare parte dintre acestia se replanteaza in perioada martie-mai. In acest sens, tot ce trebuie sa faci este sa scoti bonsaiul din pamant si sa ii tai aproximativ o treime din lungimea radacinilor, pentru ca planta sa ramana mica in continuare. In plus, poti taia si cateva frunze din coroana pentru a crea un echilibru.



Sursa foto: 1001stages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare