Plante de apartament

#lamai #citrice # copacul lamai #inghet

Cum sa protejezi lamaiul de inghet

Citricele precum lamaiul sunt usor de crescut intr-un sol si climat corespunzator, insa pun multe probleme in zonele cu o clima rece.

Lamaiul face parte din familia Rutaceae, genul Citrus. Aceasta planta este cultivata atat pentru fructele sale, cat si ca planta ornamentala , cu un parfum dulce si un aspect placut, foarte potrivit pentru peisagistica . Des intalnit in zonele calduroase sau tropicale, lamaiul este extrem de sensibil la frig si ger. Exista, insa, cateva modalitati de a proteja aceasta planta in sezonul rece.
 

1. Lamaiul matur
 

Copacii tineri sunt victime sigure ale frigului. De aceea, cand cresti lamai afara, trebuie sa-i plantezi de tineri primavara, pentru ca in iarna acestia sa fi ajuns la maturitate. In caz contrar, planta poate sa moara sau sa nu mai poata sa faca fructe.
 

2. Urmareste buletinul meteo
 

Pentru a proteja lamaiul sau alta planta citrica, urmareste buletinul meteo sa vezi cand urmeaza un inghet . Chiar si o temperatura de 13 grade Celsius poate sa faca daune serioase copacului.

Lamaiul este mai sensibil la frig decat portocalul. Planta isi pierde frunzele la temperaturi de - 5 grade Celsius, iar la temperaturi de - 6 grade lemnul copacului are de suferit. Florile si fructele mici nu rezista la temperaturi de - 2 grade Celsius, iar fructele mature sunt distruse la - 2 grade Celsius.
 

3. Inveleste lamaiul in paturi
 

Inveleste planta cu paturi cand este ger. Nu lasa insa invelitorile in jurul plantei pe toata durata sezonului friguros deoarece se poate aduna umezeaza care va distruge lamaiul. Invelitorile trebuie puse si scoase in mod constant.

Exista, apoi, saci special conceputi pentru protejarea copacilor impotriva frigului. Se poate, totusi, ca acest produs sa nu fie disponibil decat in strainatate.
 

3. Foloseste becuri
 

Pune planta sub un cort si prinde in interiorul acestuia niste beculete . Pot fi chiar si sisteme de beculete pentru Craciun. Planta va sta in acest microclimat usor incalzit de lumina becurilor si va fi protejata de frig.
 

4. Foloseste pamant
 

Copacii tineri pot fi protejati de frig chiar cu putin pamant. Acesta se pune in jurul tulpinii, pe o inaltime de pana la 15 cm. Pamantul este un bun izolator si absoarbe razele soarelui. De aceea, pamantul din jurul plantei citrice trebuie sa ramana complet dezgolit, fara folii sau alte obiecte. Metoda este mai simpla decat cea a invelirii copacului in paturi. In cazul izolatiei cu pamant, acesta se pune la sfarsitul toamnei, inainte de primul inghet si se inlatura primavara, cand nu mai exista niciun risc de ger. Vei avea, prin urmare, mai putin de lucru.
 

5. Foloseste gheata ca izolator
 

O alta metoda de a proteja citricul de frig este chiar gheata. Planta se stropeste cu apa inainte de un inghet astfel incat pe suprafata acesteia sa se formeze o pelicula. Dupa ce ingheata, planta este protejata de frigul de afara de acest strat de gheata. Se poate, insa, ca unele ramuri sa se rupa din cauza greutatii. Aceasta metoda este potrivita in special in cazul lamailor maturi, de mari dimensiuni, a caror invelire este mai dificil de realizat.
 

Sursa foto: glueandglitter.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului