Plante de apartament

# pastrare trandafiri vaza #taiere trandafiri #ingrijire trandafiri #trandafiri

Cum sa tai trandafirii pentru a-i pastra in vaza. Trucurile pe care trebuie sa le stii pentru a te bucura de florile tale zile in sir

Iubitorii de trandafiri doresc sa-si admire protejatii nu doar in gradina, ci sa ia florile minunate si in casa sau sa-i bucure pe altii cu un buchet.  

 

Un trandafir taiat trebuie sa aiba o singura floare mare, pe o tulpina lunga. Momentul optim al zilei pentru recoltarea florilor este dimineata devreme, atunci cand plantele sunt hidratate si inca nu prezinta pierderi de apa datorita soarelui, tulpinile si frunzele sunt proaspete, iar presiunea sevei este maxima.

Cum se pastreaza proaspeti trandafirii taiati

Perioada de pastrare a trandafirilor in vaza se imbunatateste simtitor daca florile sunt tinute inainte cel putin dousaprezece ore la temperatura de maxim 5oC. In casa, folositi urmatorul truc: inveliti strans trandafirul in hartie umeda si depozitati-l 12 ore in lada pentru legume a frigiderului.

Pentru a mari rezistenta in vaza, taiati oblic capetele tulpinilor. Schimbati apa zilnic sau adaugati un agent uzual de pastrare a prospetimii. Rareori se tine cont de faptul ca frunzele nu au voie sa ajunga in apa din vaza, deoarece frunzele contin substante inhibatoare, care sunt eliminate la cea mai mica ranire sau strivire. Impreuna cu oxigenul din apa, acestea formeaza compusi care infunda vasele transportoare din tulpina florii si face ca trandafirul sa se ofileasca.

Primul ajutor pentru trandafirii obositi din vaza

Evitati curentii de aer si actiunea direacta a soarelui, astfel incat sa nu le atarne capetele la scurt timp dupa taiere. Daca totusi se intampla acest lucru, florile pot fi salvate de cele mai multe ori prin taierea tulpinii sub apa. Asezati capetele tulpinilor intr-un vas umplut cu apa si taiati-le acolo oblic. Lasati trandafirii sa stea in vas pana ce-si revin.

Trebuie sa va asigurati ca locul taieturii se afla intr-adevar sub apa si nu intra in contact cu aerul; doar astfel reusesc trandafirii sa absoarba din nou apa. Indata ce ajunge aer in vasele transportoare, aportul de apa este intrerupt, iar trandafirii reusesc doar cu greu sa isi revina. De multe ori veti putea vedea rezultate dupa o jumatate de ora. Daca florile nu-si revin, puteti repeta intreaga procedura.

Mai multe informatii despre trandafiri, taierile la trandafiri precum si ingrijirea fiecarui soi in parte puteti gasi in cartea Trandafirii: ingrijire si taiere – Eckart Haenchen, aparuta la Editura Casa.

Surse foto: pexels.com, edituracasa.ro

Sursa articol: Trandafirii: ingrijire si taiere – Eckart Haenchen

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului