Plante de apartament

#plante #plante de apartament #ingrijire plante apartament

Cum sa-ti rasfeti plantele de apartament

La fel ca oamenii, si plantele de apartament simt nevoia sa fie rasfatate din cand in cand, pentru a putea creste armonios. Desi multa lume considera ca este pueril sa iti rasfeti plantele, specialistii din domeniu sunt de alta parere si, dupa multiple studii, au ajuns la concluzia ca prietenele noastre verzi nu au nevoie doar de apa, lumina si sol pentru a se dezolta, ci si de iubire. Iata ce poti face daca vrei sa ai plante frumoase si sanatoase.

Ofera-le o mangaiere

Poate suna ciudat, insa botanistii de la Universitatea Fribourg, din Elvetia, au descoperit ca plantele care sunt mangaiate din cand in cand devin mai rezistente in fata bolilor si a daunatorilor si, deci, cresc mult mai sanatos decat celelalte.

Pentru a le mangaia, trebuie sa freci frunzele intre index si degetul mare. Acest gest de rasfat stimuleaza un mecanism natural, prin care plantele capata mai multa rezistenta la boli.

Vorbeste cu ele

De departe, cel mai simplu gest prin care iti poti rasfata plantele este sa vorbesti cu ele sau sa le pui muzica. De-a lungul timpului, mai multe studii au aratat ca, intr-adevar, comunicarea cu plantele le ajuta sa se dezvolte mai bine, desi inca nu s-a putut stabili exact motivul pentru care vorbele duioase sunt benefice.

Mai multi specialisti de la Institutul de Biotehnologie din Coreea de Sud au analizat diferite culturi de plante si au observat ca plantele cu care s-a vorbit au crescut mai repede si mai viguros. Un studiu asemanator a fost realizat si de cativa botanisti americani in cadrul unui documentar pentru postul Discovery.

Botanistii au grupat plantele pe 3 serii. Prima serie a fost lipsita total de vocea ingrijitorilor, a doua a beneficiat zilnic de vorbe afectuoase din partea ingrijitorilor, iar a treia a "beneficiat" doar de jigniri si cuvinte dure. Concluzia: plantele cu care nu s-a vorbit deloc au crescut cel mai greu, iar cele cu care s-a vorbit frumos au crescut cel mai bine.

Infrumuseteaza-le

Pana si plantele simt nevoia sa aiba parte de o sesiune de infrumusetare. Astfel, trebuie sa elimini frunzele ingalbenite sau uscate, trebuie sa stergi frunzele de praf, sa asezi plantele in ghivece noi si frumoase, sa le schimbi solul daca incepe sa prinda mucegai si sa le oferi din cand in cand cate un strop de fertilizant, pentru un plus de vigoare.

Sursa foto: fastcolabs.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului