Plante de apartament

#udare plante iarna #flori iarna #plante interior

Florile au nevoie de apa si iarna!

Le-am protejat radacinile si ramurile de inghet, dar ne-am gandit ca iarna plantele noastre au mari sanse sa moara... de sete? Asa cum noi „uitam” sa ne hidratam suficient in sezonul rece, asa ajungem sa le oferim si plantelor din ghiveci sau din gradina mult prea putina apa.

Care este cantitatea suficienta de apa pe timpul iernii? Aceasta este o intrebare pe care multi ne-o punem. In primul rand trebuie spus ca este important sa udam plantele in mod regulat si nu doar din cand in cand. Chiar daca este rece afara, pentru ca ele sa traiasca, iar la primavara sa infloreasca au nevoie de apa.

Udarea radacinilor plantei se face in special la orele pranzului, atunci cand temperatura este usor mai crescuta. Nu se pune multa apa la radacina pentru ca nu cumva aceasta sa inghete. Pentru a intelege cat de multa apa este necesara, trebuie sa observam planta in ansamblul ei. Si sa tinem cont de urmatoarele sfaturi:

1 litru de apa pentru plantele active

Este doza necesara pentru plantele aflate in plina activitate in sezonul rece. Cameliile, care se apropie de perioada maxima de inflorire in aceasta perioada, si citricele, care sunt incarcate cu fructe, au nevoie de 1 litru de apa pe saptamana. Daca nu primesc apa, mugurii cad si fructele se usuca. Pentru ca pamantul din jurul radacinii sa ramana umed, poti imparti cantitatea de apa pe care sa o administrezi in doua sau trei reprize pe parcursul saptamanii. In acest fel te asiguri ca apa ajunge treptat pana la cea mai mare adancime.

1/2 litri de apa pentru plantele cu muguri

Este doza minima care trebuie administrata la fiecare cinci zile, pentru a nu deshidrata plantele carora le-au aparut mugurii ce urmeaza sa se deschida la primavara. Hortensia, glicina, clematitele au radacinile la suprafata, fiind protejate doar de un strat subtire de pamant care se usuca repede. Prin urmare, apa nu trebuie turnata intr-un singur punct si in graba, ci distribuita uniform si in doze mici, pe intreaga suprafata.

1 ceasca cu apa pentru florile cu bulbi

Exista flori care, in timpul iernii, se afla in hibernare, asa cum sunt lalelele si narcisele ale caror bulbi au fost plantati in toamna. O ceasca de apa la cinci zile este suficient pentru aceste plante, intrucat bulbii nu au nevoie de foarte multa apa pana ce nu apar frunzele. Atentie, totusi, la deshidratarea excesiva. Daca observi ca pamantul se reduce in volum si se detaseaza de peretii vasului, inseamna ca planta are nevoie de apa. In lipsa apei, nu va inflori.

1/2 de pahar pentru plantele cu multe flori

Pentru speciile cu multe flori, cum ar fi ciclamenul, este nevoie de o jumatate de pahar de apa in fiecare zi. Acelasi tratament trebuie oferit si soiurilor cu multe frunze mici, cum ar fi iedera de ghiveci. La fel si in cazul plantelor mediteraneene cultivate in vase mici, precum lavanda sau rozmarinul, capabile sa faca fata secetei pe timpul verii, nu insa si iarna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului