Plante de apartament

#plante de apartament #gerbere #ingrijire gerbera #inmultire gerbera #daunatori gerbera

Gerbera, un spectacol cromatic la ghiveci

 

Gerbera se numara printre florile pe care obisnuim sa le daruim atunci cand vrem sa facem o surpriza cuiva drag. Insa nu toata lumea stie ca aceasta planta de gradina poate fi cultivata foarte bine si in ghiveci. Tot ce ramane sa faci este sa te decizi ce culori alegi, pentru ca planta creste intr-o varietate de nuante.

Usor de intretinut

Pentru o planta care poate inflori tot timpul anului, gerbera este chiar usor de intretinut. Are nevoie de multa lumina, dar nu trebuie tinuta direct in bataia soarelui, asadar, pe un pervaz, in spatele unei ferestre, este locul sau ideal. Iarna trebuie ferita de frig si de curent. Temperatura din incaperea in care o tii nu trebuie sa scada sub 10 grade Celsius.

Trebuie sa stii ca gerbera este foarte sensibila la umiditate din sol. Asta inseamna ca pe timpul verii trebuie udata regulat, atunci cand pamantul se simte uscat la atingere. Evita excesul de apa, pentru ca el ar putea duce la putrezirea radacinilor si la ofilirea plantei.

Nu uita nici de ingrasamant, care trebuie administrat odata la doua saptamani mai ales din aprilie pana in septembrie pentru ca planta sa creasca viguroasa si sa infloreasca. Trebuie avuta grija pentru ca prea mult azot va duce la cresterea frunzelor in detrimentul florilor, iar planta va deveni mai sensibila la boli.

Cum se inmulteste

Te poti bucura ani buni de aceasta planta daca o ingrijesti corect si o poti chiar inmulti. Primavara, cand ii schimbi pamantul din ghiveci, desprinde din planta mama o parte, cu radacina, si transplanteaz-o intr-un vas separat.

Mai exista o varianta de a inmulti gerbera - prin seminte. Prin februarie sau martie, pune semintele intr-un compost usor, umed, acopera vasul cu o bucata de sticla si lasa-l la lumina. Din cand in cand, ca sa eviti formarea condensului, ridica sticla. Cand plantutele au rasarit si sunt suficient de puternice pentru a nu le distruge la transfer, muta-le in ghivece sau chiar in gradina, daca ai spatiu. Asigura-te ca solul contine pamant de telina, mranita, turba si nisip si ca este suficient de bine afanat.

Expusa daunatorilor

Printre daunatorii care o ataca frecvent se numara paianjenul rosu, tripsi, musculita alba si musculita miniera. Din cand in cand pot aparea si afide, dar poti gasi in magazinele de specialitate substante cu ajutorul carora sa poti combate toti acesti daunatori.

Sursa foto: pacificnorthwesttravelerdotcom.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare