Plante de apartament

#gloxinia #plante #flori

Gloxinia

Gloxinia este o planta tropicala care face parte din familia Gesneriaceae. Aceasta provine din Brazilia si este inrudita cu violeta africana. Gloxinia este o planta de apartament foarte cunoscuta si apreciata pentru frumusetea florilor ei.

 

Descriere

 

Gloxinia are frunzele mari si ovale de culoare verde inchis. Pe margine frunzele sunt zimtate iar pe suprafata frunzei pot fi observati peri de dimensiuni mici.

Florile sunt mari, abundente, delicate, in forma de clopotel si cresc deasupra frunzelor. Marginea petalelor acestor flori este ondulata, iar la atingere sunt catifelate. Culoarea florilor variaza de la alb, roz, grena, rosu, violet, acestea fiind unicolore sau bicolore.

 

Cultivare

 

Gloxinia se dezvolta foarte bine intr-un ghiveci de dimensiuni mici.

Solul trebuie sa fie bine drenat. Acesta poate fi compus dintr-un amestec de nisip cu turba fibroasa, pamant de frunze sau pamant de ferigi. Indiferent pentru ce tip de sol optezi, asigura-te ca este bine drenat.

 

Temperatura si lumina

 

Gloxinia este o planta care adora caldura. In perioada de inflorire aceasta necesita temperaturi de aproximativ 27-30oC. In cazul in care temperaturile scad sub aceasta valoare, inflorescenta plantei poate avea de suferit. Avantajul il reperezinta insa faptul ca planta infloreste vara, cand afara este cald.

In perioada de repaos, iarna, planta necesita temperaturi mai scazute de aproximativ 25-27oC.

Pentru a se dezvolta corespunzator, planta are nevoie de multa lumina, insa nu trebuie tinuta in bataia directa a razelor soarelui. Evita sa plasezi gloxinia intr-o incapere racoroasa sau intr-o zona umbroasa, deoarece nu se va mai dezvolta corespunzator.

 

Udare

 

Gloxinia are nevoie de udari regulate. Uda planta din abundenta avand grija apoi sa indepartezi apa care s-a scurs in farfuria ghiveciului. Lasa pamantul sa se usuce uor la suprafata intre doua udari. Pentru a sti daca este momentul potrivit sa uzi gloxinia, verifica solul acesteia cu degetul. In cazul in care acesta este usor uscat poti efectua o noua udare. Ai grija insa, ca intre doua udari solul sa nu se usuce complet, in caz contrar planta va avea de suferit.

Cand perioada infloririi a trecut, iar frunzele incep sa se usuce, trebuie extinsa perioada de udare. Bulbii trebuie sa stea aproximativ 2-3 luni in sol uscat.

Udarile normale se vor relua in perioada primaverii cand planta da semne de vegetatie.

Apa cu care este udata planta trebuie sa fie calda si dedurizata. Este de preferat ca aceasta sa aiba aceeasi temperatura ca cea a camerei.

Desi planta are nevoie de umezeala, coroana si florile acesteia nu trebuie sa fie stropite cu apa, in caz contrar pe acestea vor aparea pete maronii, inestetice. Pentru a-i asigura necesarul de umiditate plaseaza langa gloxinia un umidificator de aer sau pune ghiveciul, cu tot cu farfuria acestuia, intr-un recipient mai mare cu pietris si apa.

 

Fertilizare

 

Fertilizarea gloxiniei se poate face din aprilie pana in septembrie. Pentru fertilizare poti folosi un ingrasamant echilibrat pentru muscate. Adauga ingrasamantul, conform instructiunilor de pe ambalaj, o data la 2-3 saptamani.

 

Inmultire

 

Gloxinia poate fi inmultita atat prin seminte si bulbi cat si prin butasire . Daca se opteaza pentru inmultirea prin seminte, poate dura aproximativ 6 luni pana la obtinerea unei plante mature, pe cand o gloxinia inmultita prin butasire se va maturza mai rapid.

Semintele si bulbii se pot planta din luna octombrie pana in martie.

 

Boli si daunatori

 

In general gloxinia este o planta rezistenta la boli. Cu toate acestea, poate fi atacata adesea de afide si in cazuri mai rare de tripsi. Afidele ataca in special lastrarii si bobocii florali, pe cand tripsii ataca frunzele.

Acesti daunatori pot fi alungati folosind substante care se pulverizeaza pe toata suprafata plantei. Aceste substante pot fi procuraste de la florarii sau din farmaciile fitosanitare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului