Plante de apartament

#transplantare #plante #plante de apartament #greseli transplantare #transplantare plante

Invata sa eviti si sa repari socul suferit de plante la transplantare

Plantele sufera un soc puternic in momentul in care sunt transplantate si poate trece o perioada lunga de timp pana isi revin complet. Oamenii au puterea de a se adapta mult mai repede unor conditii noi de trai, insa plantele nu se pot adapta de pe o zi pe alta in momentul in care sunt puse in fata unei schimbari. Descopera cum sa eviti socul pe care transplantarea il poate avea asupra plantelor si invata sa ii atenuezi efectele in cazul in care s-a produs deja.


1. Evita socul transplantarii

Transplantarea este un procedeu prin care muti o planta dintr-un loc in altul. In general, transplantarea se realizeaza atunci cand planta are nevoie de un ghiveci mai mare sau atunci cand vrei sa inmultesti o planta prin diviziune. Transplantarea se impune si pentru prevenirea imbolnavirii plantei. Poti evita socul pe care planta il poate suferi la transplantare daca urmezi urmatorii pasi:

Ai grija la radacini

Radacinile plantelor, mai ales cele ale plantelor de apartament, sunt sensibile si este recomandat sa fii atenta cum le manevrezi in momentul transplantarii. Specialistii spun ca ar trebui sa eviti sa scuturi pamantul de pe radacini, sa smulgi pamantul intarit pe radacini sau sa rupi radacinile cand scoti planta din ghiveci.

Radacinile ramificate se scot mai greu din pamant si se pot rupe cu usurinta cand ridici planta, de aceea este indicat sa te inarmezi cu rabdare si sa scoti planta treptat din ghiveciul ei.

Umezeste in permanenta sistemul radicular

O alta metoda prin care poti evita socul transplantarii este sa mentii in permanenta sistemulul radicular umed (totalitatea radacinilor). Uscarea, chiar si a unei parti mici din sistemul radicular, poate cauza imbolnavirea plantei.

Uda planta din abundenta dupa transplantare

Imediat dupa ce ai transplantat planta este indicat sa uzi pamantul din abundenta. Acest pas va ajuta planta sa asimileze mai repede nutrientii din noul sol si sa se adapteze mai usor in noua "locuinta".


2. Repara socul transplantarii

Expertii spun ca fiecare planta sufera un soc mai mic sau mai mare la transplantare, in functie de atentia cu care este manevrata. Orice soc la transplantare poate fi reparat cu ajutorul unor metode simple.

Adauga zahar in apa cu care uzi planta

Studiile arata ca plantele care au sunt udate cu o solutie pe baza de apa si zahar trec mai usor peste socul transplantarii si se recupereaza mai repede.

Taie planta

Specialistii spun ca taierea aplicata unei plante o ajuta sa isi dezvolte mai bine sistemul radicular. In cazul plantelor perene care au suferit un soc la transplantare, este bine sa tai 1/3 din planta. Aceeasi masura se aplica si in cazul unei tufe care s-a dezvoltat prea mult.

Mentine solul umed

Si in cazul repararii socului este indicat sa mentii solul umed, pentru ca planta sa se poata hrani constant cu nutrienti. Solul trebuie sa aiba un sistem bun de drenaj, pentru ca apa sa nu musteasca la suprafata. Inundarea plantei nu o va ajuta sa isi revina din socul transplantarii, ba chiar poate provoca putrezirea radacinilor.

Tu cum procedezi pentru a evita socul transplantarii?

Sursa foto: visualphotos.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului