Plante de apartament

#muschi #orhidee #pamant #aranjament #Kokedama

Kokedama, arta japoneza de expunere a plantelor

Kokedama reprezinta un tip de aranjament extrem de popular in Japonia, care a fost preluat si de europeni. Aranjamentul consta intr-o planta prinsa intr-o bila de muschi.

Cum se creeaza kokedama

Pentru a realiza un aranjament vegetal kokedama, planta se scoate din ghiveci cu grija, pentru a evita deteriorarea radacinii. Initial, kokedama era un aranjament cu bonsai scos din ghiveciul lui obisnuit si prins intr-un bulgare de muschi. Odata ce a devenit popular, acest aranjament s-a diversificat, astfel incat, in prezent, se folosesc mai multe plante de ghiveci in acest fel.

Pentru a crea kokedama, planta trebuie prinsa intr-o minge facuta din sol akadama. Acesta este disponibil in magazinele specializate in comercializarea bonsailor. Un pachet costa in jur de 30 lei. Mingea trebuie sa aiba dimensiunea unei portocale si sa fie mai mare decat radacina plantei.

Este important ca mingea din pamant sa fie suficient de inchegata pentru a sustine greutatea plantei si umiditatea. Din acest motiv, bulgarele de pamant se leaga cu ajutorul unui sol argilos.

Dupa modelarea bulgarelui, se face un orificiu si se introduce planta. Apoi, pamantul se aduce inapoi in jurul radacinii, pentru a reface forma sferica. Aranjamentul vegetal se finalizeaza prin tapetarea cu muschi pana cand se obtine o minge verde. Muschiul asigura umezeala in sol, da forma sferica si are rol decorativ. Muschiul este fixat cu fire de bumbac, plastic sau o plasa de sarma.

Cum se foloseste kokedama

De cele mai multe ori, kokedama se pune pe farfurii sau tavi. Un efect special este obtinut din suspendarea bilelor pe fire prinse la inaltime. Planta are nevoie de lumina naturala, insa trebuie ferita de razele directe ale soarelui.


Pentru a intretine aranjamentul vegetal japonez, bulgarele se pulverizeaza cu apa de doua ori pe zi. Este posibila folosirea ocazionala a unui ingrasamant cu fosfor si azot.

Idei de kokedama

1 Succesiune de kokedama

Un efect deosebit este obtinut cu mai multe aranjamente Kokedama pe tavi compartimentate. Se pot expune plante de acelasi tip sau plante diferite.

2 Kokedama in vaza

O varianta moderna de a expune kokedama este vaza de sticla. O vaza mica si putin adanca, din sticla este recipientul perfect pentru mingea de muschi din care iese o floare impresionanta precum orhideea.


3 Aranjament suspendat kokedama

Valoarea estetica a kokedama este usor de evidentiat in aranjamentele suspendate. Plantele prinse in bulgarii de muschi pot fi atarnate in gradina sau in interior. Astfel de aranjamente au un aspect dinamic, surprinzator si foarte atractiv.

4 Kokedama pe suporturi pentru ghivece

Kokedama arata foarte bine din toate partile cand bila de muschi este asezata pe un suport special pentru ghivece. Picioarele acestuia din urma asigura inaltimea necesara pentru ca aranjamentul vegetal sa fie vazut in intregime. Un astfel de suport este potrivit atat pentru plantele verticale, cat si pentru cele care cad in cascada.


Sursa foto: weloveperth.net.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului