Plante de apartament

#bonsai #ghiveci #udare

Mituri despre ingrijirea bonsaiului partea I

Ca in orice alt domeniu, ingrijirea bonsaiului este  inconjurata de cateva mituri care induc in eroare posesorii de bonsai , lipsiti de experienta. Este de ajuns ca un titlu popular care sa perpetueze mitul zeci de ani la rand.

 


Mituri despre udarea bonsaiului


Pulverizarea bonsaiului de interior


Multi incepatori in ingrijirea bonsaiului sunt incurajati sa pulverizeze proaspat apa proaspata pe frunzele copacului  pentru a-i creste umiditatea. Fara indoiala acest obicei redreseaza si ii ofera bonsaiului  umiditatea de care are nevoie mai ales in zilele foarte calduroase, dar intr-un final, pulverizarea zilnica nu va crea decat probleme.


Mai exact, apa pulverizata zilnic pe frunzele bonsaiului se va scurge  pe sol, iar acesta va fi astfel in permanent ud, provocand aparitia daunatorilor si chiar putrezirea radacinilor.


In plus, exista si sansa ca din cauza apei cazute de pe frunze si a suprafetei solului umezite, sa ai impresia ca bonsaiul nu mai are nevoie de udare si sa provoci copacului insetare si deshidratare puternica.


Sfatul specialistilor este sa pulverizezi apa pe bonsai o data sau de maxim doua ori pe saptamana. In acest fel, copacul va avea parte de suficienta  umiditate, iar frunzele acestuia vor fi curate si lucioase.


Udarea bonsailor la amiaza


Un alt mit este acela conform caruia bonsaiul nu trebuie udat la orele  amiezii pentru ca soarele puternic poate arde frunzele priin efectul de lupa format de picaturi.


Ei bine, acest sfat ar fi poate bun de aplicat daca ai avea un bonsai care sa stea in razele directe ale soarelui in zilele toride de vara. Insa chiar si asa, specialistii spun ca oricat de bine ar putea amplifica picaturile de apa razele soarelui, sansele ca un astfel de tratament sa arda fruzele bonsaiului sunt foarte mici. Specialistii se bazeaza foarte mult si pe faptul ca apa de pe frunze, fiind in cantitati foarte mici, se evapora rapid, iar soarele nu are timp suficient pentru a arde bonsaiul.


Se considera ca mitul a pornit de la vechii gradinari care erau de parere ca plantele nu trebui udate in mijlocul zilei sub nicio forma.


Asadar, specialistii in ingrijirea bonsaiului spun ca este in regula sa uzi si sa pulverizezi bonsaiul aunci cand este cald afara tocmai pentru a reduce efectele temperaturilor ridicate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului