Plante de apartament

#palmier #plante de apartament #fertilizare #taiere palmier

Palmierul, o eleganta planta de apartament

Palmierii au fost adoptati cu mult entuziasm de toata lumea si se descruca de minune la clima din tara noastra, cu conditia sa fie gazduiti in interior pe timpul sezoanelor reci. In schimb, va vor rasplati cu funzele lor lungi si tulpina exotica, avand un aspect elegant si rafinat.



Exista peste 80 de genuri de palmieri si sute de subspecii, insa la noi, cel mai bine s-au adaptat doar cateva:

Chamaedorea elegans sau palmierul pitic creste de la 1,50 m pana la 2 m inaltime, are tulpina subtire si frunzele lunguiete, iar dupa varsta de 5 ani, infloreste in fiecare an.

Chamaerops humilis ajunge pana la 2 m inaltime, are frunzele in forma de palme, iar tulpina este groasa , stufoasa si are numerosi tepi pe margine. Adora spatiile deschise si soarele torid, deci poate fi plantat si in gradina, daca il vei proteja de frig iarna.

Livistona are un trunchi gros si rezistent, dar creste foarte lent. Frunzele sale sunt lucioase, lungi si cresc tot in forma de palma (cu diametrul pana la 3m)

Washingtonia creste rapid, dar se adapteaza mai putin schimbarilor sau frigului. Are tulpina foarte groasa, care creste in forma de piramida , fiind mai lata la baza. Frunzele sunt lungi si tari, crescand in forma de palma.

Phoenix este una dintre cele mai raspandite specii de palmieri de la noi, are trunchiul robust si frunzele lungi si rigide.

Cocos este o specie mai aparte de palmier, foarte des intanit in apartamente pentru ca se adapteaza foarte repede la conditiile respective. Desi nu are o tulpina solida in prima perioada de crestere, cu timpul, va dezvolta un trunchi gros. Are frunzele lungi de circa 50 cm, in forma de sabii, usor arcuite spre capete.

Chrysalidocarpus este o specie de palmier care se distinge prin tulpinile de culoare aramie si frunzele usor galbui.


Cum sa ai un palmier armonios


Palmierul de apartament nu are nevoie de la fel de multa apa si lumina ca cel care creste afara. Acesta se va uda o data la 3 zile vara si o data la 10 zile iarna, cu o cantitate de circa 1 l de apa.

Este bine sa-i cureti des frunzele de praf, macar o data pe luna, cu o carpa inmuiata in apa.

Amplasarea palmierului se va face in zone unde poate profita de lumina naturala pe cat posibil. Vara, palmierul trebuie sa stea afara sau macar pe pervazul ferestrei daca nu ai un balcon sau o terasa.

Mutarea palmierului in alt vas se face cu grija pentru a nu rupe radacinile sau tulpina, daca este fragila. Are nevoie de un amestec de turba cu pamant si nisip, iar in primii 5-6 ani de viata trebuie mutat o data pe an.

Palmierul are nevoie de o toaletare atenta, iar taierea frunzelor uscate se face atunci cand este nevoie, de la baza, astfel incat sa nu afecteze si tulpina.

Fertilizarea palmierului se face mai des vara, cam de doua ori pe luna, cu un ingrasamant care se gaseste la florarie .

Uneori, e nevoie de aerarea pamantului in care sta palmierul pentru patrunderea aerului cat mai aproape de radacina si aceasta se realizeaza cu un bat subtire cat un pix, infipt cu grija in pamant pentru anu rupe radacinile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului