Plante de apartament

#plante apartament #plante aromatice

Plantele aromatice cel mai usor de cultivat si ingrijit

 

Daca vrei sa ai mereu plante aromatice proaspete nu este nevoie sa ai o gradina. Cele mai populare dintre ele se simt bine si intr-un ghiveci sau cu o jardiniera intr-un balcon luminos sau intr-o bucatarie aerisita.

Iata care sunt cele mai cunoscute plante aromatice, cum le poti folosi si cat de usor este sa le cultivi si sa le ingrijesti:

1. Patrunjelul

Acesta este mai bogat in vitamina C decat citricele si are un efect antioxidant asupra organismului. Alte vitamine pe care le contine sunt cele din complexul B si vitaminele A si E.

Cu un continut ridicat de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor si sodiu, ofera corpului o multime dintre mineralele care il fac sa functioneze corespunzator.

Cum se cultiva si cum se ingrijeste patrunjelul in ghiveci

Semintele de patrunjel se planteaza intr-un ghiveci prevazut cu gauri de scurgere, peste 2 cm de pamant de flori amestecat cu putin nisip. Planta adora caldura si lumina, asa ca ghiveciul, cu un diametru de 20-30 cm, trebuie pastrat in interior pe timpul iernii, la cel putin 20 grade Celsius.

Irigarea constanta il va face sa se regenereze si sa se indeseasca, iar cand apar tulpinile florifere, trebuie taiate. Patrunjelul rezista 2 ani in ghiveci, perioada dupa care patrunjelul va incepe sa produca seminte. Din cand in cand poti folosi ingrasaminte naturale.

2. Busuiocul

Infuzia de busuioc este un panaceu pentru faringita, angina si bronsite. Aceasta planta cu proprietati antiseptice este si un diuretic natural.

Vitaminele A si C, dar si antioxidantii se regasesc din belsug in busuioc, fiind considerat un adevarat elixir al tineretii.

Cum se cultiva si cum se ingrijeste busuiocul in ghiveci

Planta se cultiva la inceputul primaverii si poate fi transferat in jardiniere exterioare sau in gradini la finalul lunii aprilie. Semintele se vor ingropa la 0,3 – 0,5 cm, intr-un sol bine fertilizat, intr-un ghiveci ceramic.

Solul trebuie umezit si ghiveciul se pastreaza la o temperatura moderata, intr-un loc luminos, dar ferit de razelor solare.

Busuiocul trebuie udat din belsug, de cate ori pamantul din ghiveci capata un aspect uscat, dar drenarea solului este si ea importanta, deoarece excesul de apa ii poate dauna. Pentru o infrunzire mai bogata, este important sa se tunda inflorescentele constant.

3. Leusteanul

Leusteanul contine flavonoizi care stimuleaza secretia de insulina si au un efect antiinflamator. Contine vitaminele A si C, dar si minerale precum fierul, zincul sau sodiul. Are, de asemenea, efecte diuretice si poate calma crampele digestive si colicii.

Cum se cultiva si cum se ingrijeste leusteanul in ghiveci

Cultivarea leusteanului se face prin seminte, toamna sau primavara, in pahare de plastic, in putin pamant afanat si bine maruntit si transfera ulterior in jardiniera.

Leusteanul prefera solul afanat si are nevoie de un ghiveci sau de o jardiniera adanca, deoarece radacinile lui pot creste longitudinal destul de mult.

Planta se planteaza primavara si rasare dupa 3 saptamani de la sadirea semintelor. Nu este pretentios in privinta temperaturilor si suporta atat caldura excesiva, cat si gerul, insa prefera locurile semiumbroase.

pentru leustea este potrivit un sol bine irigat, dar bine drenat. Poate fi udat zilnic, cu conditia ca apa sa nu balteasca in ghiveci. In gradina, durata de viata a leusteanului poate ajunge pana la 10 ani, dar in ghiveci aceasta poate fi mai scurta. Aceasta planta aromatica se inmulteste singur daca este pastrat in conditii optime.

4. Cimbrul

Cimbrul este un antioxidant natural si combate inflamatia cronica, prevenind aparitia unor afectiuni cardiovasculare. Actioneaza ca antibacterian, asa ca ceaiurile si infuziile cu ulei de cimbru sunt recomandate pentru tratarea infectiilor bronsice.

Folosit extern, reduce inflamatiile pielii si o curata, fiind bun pentru tratarea acneei. Cimbrul contine calciu, magneziu si potasiu avand beneficii asupra sistemului osos.

Cum se cultiva si cum se ingrijeste cimbrul in ghiveci

Semintele de cimbru se planteaza la sfarsitul lunii martie, in ghivece inalte si cu diametrul mai mare, de 30-40 cm, deoarece tufele pot deveni foarte dese. Poate fi cultivat pe orice tip de sol afanat si tratat cu fertilizatori pe baza de azot.

Recoltarea ramurilor trebuie facuta dupa inflorire. Acestea se tund, pentru a permite tufei sa se indeseasca ulterior. In ceea ce priveste hidratarea, cimbrul trebuie udat doar atunci cand pamantul se usuca.

5. Rozmarinul

Este o sursa grozava de vitamina A si antioxidanti, esentiali pentru sanatatea pielii si a mucoaselor. Acesta contine su foarte multa vitamina C, care ajuta la imbunatatirea imunitatii si stimuleaza productia de colagen.

Printre mineralele pe care le contine rozmarinul se numara fierul, magneziul, calciul, potasiul, magneziul si cuprul.

Cum se cultiva si cum se ingrijeste rozmarinul in ghiveci

Rozmarinul poate fi plantat prin seminte sau butasi; in al doilea caz, ramurile taiate de la o planta matura se lasa in apa pana fac radacini si ulterior se sadesc intr-un ghiveci din plastic cu gauri pentru drenare. In cazul semintelor, acestea se planteaza primavara.

Rozmarinul rezista la temperaturi crescute, dar este sensibil la inghet. Nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste solul, se poate dezvolta armonios chiar si fara prea multi nutrienti, insa nu ii place umezeala excesiva. Rozmarinul se uda seara, cu o cantitate mica de apa.

Ramurile tufei de rozmarin trebuie taiate constant, pentru o crestere controlata, dar in cazul in care aceasta devine prea mare, poate fi transferata intr-un ghiveci mai mare. Frunzele se pot recolta oricand si se pot folosi proaspete sau uscate

6. Oregano

Este o planta aromatica bogata in acizi grasi Omega 3 si Omega 6. Folosita in special in dieta mediteraneana, are efecte benefice asupra organismului si stimuleaza procesul de slabire.

Contine retinol, benefic pentru sanatatea pielii si are un continut ridicat de vitaminaC. Potasiul si acidul folic continute de oregano stimuleaza buna functionare a circulatiei sangvine si absorbtia de nutrienti.

Cum se cultiva si cum se ingrijeste oregano in ghiveci

Oregano se poate planta prin seminte, lastari sau butasi, insa plantarea prin seminte este destul de anevoioasa, deoarece semintele germineaza greu. Solul pe care il prefera este cel aerat si nisipos, usor drenabil.

Oregano se planteaza initial in ghivece mici, cu diametrul de cel mult 14 cm si poate fi transferat in vase mai mari dupa 6 luni. Este o planta iubitoare de lumina, rezistenta la seceta, nu trebuie udata abundent, insa consecventa si evitarea uscarii solului il ajuta sa infrunzeasca mai bogat.


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului