Plante de apartament

#inaltime #flori #rezistenta #fertilizator # Rhodanthe #colorit

Rhodanthe, margareta de hartie, o floare delicata pentru sezonul friguros

Rhodanthe este o planta ornamentala apreciata pentru frumusete si rezistenta. Iarna, florile de Rhodanthe sunt unele dintre cele mai viu colorate.

Rhodanthe este un gen de plante cu flori din familia Asteraceae, originare din sud-vestul Australiei. In timp, planta a fost adusa in Europa in secolul al XIX-lea, unde s-a raspandit. Astazi, florile Rhodanthe, cunoscute si ca margarete de hartie, sunt apreciate datorita frumusetii lor.

 

Cum arata planta Rhodanthe

Plante anuale, Rhodanthe au flori atractive, roz, albe sau galbene. Planta creste pana la 0.5 metri inaltime. Tulpina de Rhodanthe este neteda, rotunda, cu frunze lunguiete, in forma de inima, de culoare verde. In partea inferioara, frunzele sunt mai pale.


Crengile sunt subtiri, ondulate, iar in capatul acestora cresc flori solitare. Florile sunt formate dintr-un disc pe care cresc petalele. Floarea are un diametru intre 10 si 60 mm, cu un centru galben sau verzuliu inconjurat de bractee albe sau roz, cu textura ca de hartie.

 

Cum ingrijesti planta Rhodanthe

Rhodanthe este o planta care se dezvolta bine in zonele cu clima temperata. Planta poate fi crescuta din seminte. Acestea se obtin usor, din plantele crescute in sezonul anterior. Semintele se planteaza la sfarsitul toamnei si inceputul iernii.


Protejate de inghet, semintele de Rhodanthe germineaza in aproximativ o luna de la plantare. In cazul in care sunt plantate in ghiveci, temperatura nu trebuie sa depaseasca 38 grade Celsius. In perioada de germinatie, solul este bine sa fie mentinut umed.

Dupa germinatie, planta face flori intre 4 si 10 saptamani. Fiecare floare se pastreaza proaspata aproximativ 2 saptamani. Pentru a incuraja planta sa faca flori, acestea din urma se indeparteaza cand sunt uscate, permitand altora sa se dezvolte. Perioada de inflorire poate fi marita prin semanari succesive in august, octombrie si martie.

Cea de-a doua forma de inmultire este prin butasi. Planta trebuie udata regulat si hranita cu un fertilizator.

Pentru a planta Rhodanthe in gradina sau in ghiveci, trebuie ales un loc insorit si folosit un sol bine drenat.

Rhodanthe nu se dezvolta bine in solurile argiloase, fara un drenaj bun, in locurile cu lumina slaba sau in cele in care sunt expuse in fata gerului.

Este posibil ca Rhodanthe sa fie atacata de iepuri, melci, afide sau gandaci. In acest caz, trebuie aplicat un tratament chimic impotriva daunatorului respectiv sau un tratament ecologic.

 

Avantajele plantei Rhodanthe

Rhodanthe este folosita ca planta ornamentala in gradina sau in interior, putand fi crescuta fie direct in pamant, fie in ghiveci. Rhodanthe aduce o pata de culoare in designul gradinii si poate fi utilizata singura sau intr-un pat de flori multicolore. De asemenea, Rhodanthe este recomandata ca planta de taiat pentru aranjamente florale. Rhodanthe este o floare regasita adesea in buchetele de iarna.

Gratie aspectului sau simplu, Rhodanthe este o planta potrivita pentru gradinile amenajate in stil informal, in gradinile de la tara si cele din zona de coasta.

Sursa foto: anbg.gov.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului