Plante de apartament

#salvie #planta medicinala #seminte salvie

Salvia, o planta aromata, usor de cultivat in ghiveci

Plantele-minune precum salvia, care e buna nu doar pentru sanatate, ci si foarte gustoasa atunci cand este folosita drept condiment pentru sosuri, spre exemplu, sunt nu doar utile, ci si foarte decorative.

 


Proprietati

Salvia este considerata un panaceu universal. Si asta pentru ca, printre altele, o simpla infuzie obtinuta din frunzele acestei plante scade febra, calmeaza tusea si desfunda caile respiratorii. In plus, e un dezinfectant puternic, care trateaza gingivita, iar frunzele proaspete stimuleaza apetitul si imbunatatesc digestia.

Cum se cultiva

Sursa foto: galleryhip.com

Salvia poate fi cultivata cu usurinta intr-un ghiveci pe balcon sau pe o terasa, daca nu ai o curte in care sa ii amenajezi propriul spatiu. Nu este pretentioasa in privinta terenului si nici atunci cand este vorba despre tehnicile de ingrijire. Creste pur si simplu de la sine daca ii sunt asigurate conditiile minime.

Cel mai bine este, pentru inceput, sa cumperi planta dintr-un magazin specializat si sa o plantezi intr-un ghiveci. Se inmulteste usor prin butasi, dar pentru asta este necesar sa ai o planta-mama.

Ghiveciul initial nu trebuie sa aiba mai mult de 30 de centimetri in diametru, iar pamantul trebuie sa fie destul de sarac in nutrienti si bine drenat, astfel incat sa nu retina apa.

Salvia se inmulteste si prin seminte, care trebuie semanate iarna, in lunile ianuarie sau februarie. Semintele germineaza in 10-14 zile de la semanat daca sunt tinute la temperaturi de 15-20 de grade Celsius.

Cum se ingrijeste

Sursa foto: a-single-serving.com

Salvia are nevoie de un loc insorit, asadar daca o plantezi in gradina, alege locul cu atentie. Daca ai o salvie in ghiveci, asaz-o pe pervazul ferestrei indreptate catre sud, sud-vest.

Planta nu trebuie udata mult daca vrei sa dea in continuu frunze noi. Dupa trei-patru ani, planta trebuie inlocuita, intrucat are tendinta de a deveni lemnoasa si nu mai infrunzeste.

In primul an de cultivare, frunzele de salvie se culeg o singura data, insa in urmatorii ani, acestea se pot recolta de doua-trei ori.

Salvia este rezistenta la temperaturi scazute, astfel ca poate supravietui si la minus 10 grade Celsius.

Sursa foto: redleafplants.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare