Proprietati
Salvia este considerata un panaceu universal. Si asta pentru ca, printre altele, o simpla infuzie obtinuta din frunzele acestei plante scade febra, calmeaza tusea si desfunda caile respiratorii. In plus, e un dezinfectant puternic, care trateaza gingivita, iar frunzele proaspete stimuleaza apetitul si imbunatatesc digestia.
Cum se cultiva
Sursa foto: galleryhip.com
Salvia poate fi cultivata cu usurinta intr-un ghiveci pe balcon sau pe o terasa, daca nu ai o curte in care sa ii amenajezi propriul spatiu. Nu este pretentioasa in privinta terenului si nici atunci cand este vorba despre tehnicile de ingrijire. Creste pur si simplu de la sine daca ii sunt asigurate conditiile minime.
Cel mai bine este, pentru inceput, sa cumperi planta dintr-un magazin specializat si sa o plantezi intr-un ghiveci. Se inmulteste usor prin butasi, dar pentru asta este necesar sa ai o planta-mama.
Ghiveciul initial nu trebuie sa aiba mai mult de 30 de centimetri in diametru, iar pamantul trebuie sa fie destul de sarac in nutrienti si bine drenat, astfel incat sa nu retina apa.
Salvia se inmulteste si prin seminte, care trebuie semanate iarna, in lunile ianuarie sau februarie. Semintele germineaza in 10-14 zile de la semanat daca sunt tinute la temperaturi de 15-20 de grade Celsius.
Cum se ingrijeste
Sursa foto: a-single-serving.com
Salvia are nevoie de un loc insorit, asadar daca o plantezi in gradina, alege locul cu atentie. Daca ai o salvie in ghiveci, asaz-o pe pervazul ferestrei indreptate catre sud, sud-vest.
Planta nu trebuie udata mult daca vrei sa dea in continuu frunze noi. Dupa trei-patru ani, planta trebuie inlocuita, intrucat are tendinta de a deveni lemnoasa si nu mai infrunzeste.
In primul an de cultivare, frunzele de salvie se culeg o singura data, insa in urmatorii ani, acestea se pot recolta de doua-trei ori.
Salvia este rezistenta la temperaturi scazute, astfel ca poate supravietui si la minus 10 grade Celsius.
Sursa foto: redleafplants.com