Plante de apartament

#studiu #mobil #telefon mobil #plante #dezvoltare plante

Telefonul mobil poate influenta dezvoltarea plantelor

Radiatiile emise de telefonul mobil pot avea efecte negative asupra dezvoltarii armonioase a plantelor, potrivit unui studiu stiintific realizat recent de cinci eleve in clasa a IX-a de la o scoala din Danemarca.


De unde a pornit ideea experimentului

Proiectul fetelor a inceput dupa ce acestea au realizat ca daca adorm cu telefonul aproape de cap, a doua zi intampina dificultati de concentrare la scoala. Astfel, fetele si-au dorit sa testeze efectele radiatiilor asupra oamenilor, insa scoala Hjallerup din Danemarca, la care fetele invata, nu are echipamentul necesar pentru un asemenea experiment. Prin urmare, fetele au ales sa testeze efectele radiatiilor asupra plantelor.


Radiatiile de la routere si telefoane mobile

Elevele au plasat sase ghivece cu creson (Lepidium sativum), planta erbacee legumicola anuala din familia cruciferelor, intr-o camera lipsita de orice fel de obiecte care ar putea sa emita radiatii si alte sase ghivece cu plante intr-o alta camera aflata langa doua routere care, potrivit spuselor fetelor, emit acelasi tip de radiatii ca un telefon mobil obisnuit.


Evolutia plantelor in timpul experimentului

Timp de 12 zile, elevele au observat, au masurat, au cantarit si au fotografiat plantele. La sfarsitul experimentului, rezultatele erau vizibile. Plantele care au stat langa routere nu au crescut deloc, unele dintre ele chiar au murit. Cat despre plantele din camera fara radiatii, acestea s-au dezvoltat corespunzator.

In urma experimentului, fetele au castigat o competitie regionala si au captat atentia oamenilor de stiinta din intreaga lume.

Potrivit lui Kim Horsevad, cadru didactic la scoala Hjallerup din Danemarca unde a avut loc experimentul, se pare ca unui profesor de la Institutul Karolinska din Suedia i-a fost captata atentia in urma acestui proiect si isi doreste sa repete cercetarea intr-un mediu stiintific profesional.

Daca rezultatele fetelor se confirma de catre oamenii de stiinta, ar insemna ca plantele sa nu mai fie tinute in camere unde exista televizoare, calculatoare, routere sau telefoane, pentru ca nu se pot dezvolta intr-un mod armonios.

Sursa foto: 123rf.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului