Plante de apartament

#plante de aparatament #orhidee #ingrijire orhidee

Tot ce nu stiai despre orhidee

Desi erau simbolul luxului si al opulentei, datorita raritatii si aspectlui lor exotic, orhideele au devenit din ce in ce mai raspandite de-a lungul timpului si numeroaele lor specii au invatat sa se adapteze diverselor conditii de viata.


Primele orhidee au aparut pe la 1700, avand reputatia ca se cresc greu, insa faptul ca rezista ani intregi in apartamente, daca sunt ingrijite corespunzator, le-a daramat reputatia de plante pretentioase.

Orhideele fac parte din familia Orchidaceae, care numara peste 900 de genuri si peste 20.000 de subspecii, transformandu-le in planta cu cele mai numeroase genuri si subspecii de le Planeta.

Orhideele se impart in doua categorii: litofite si epifite. Orhideele epifite sunt cele care se adapteaza cel mai bine in apartamente, iar, in mod natural cresc in scorburile copacilor sau chiar pe copaci. Orhideele litofite traiesc pe stanci si sunt mai rare.


Ingrijirea orhideelor


Lumina este factorul esential de care au nevoie orhideele. Ele trebuie plasate neaparat aproape de fereastra, pe pervaz, ca sa beneficieze de soare si lumina. Altfel, desi vor parea sanatoase, nu vor inflori si farmecul lor va disparea. Orhideele care nu beneficiaza de lumina vor avea frunzele inchise la culoare.

Daca nu ai posibilitatea de a plasa ghivecele cu orhidee pe pervaz, poti gasi un loc pentru care sa asiguri o sursa de lumina artificiala.

Este important de stiut ca orhideele trebuie puse in ghivece sau vase transparente, deoarece pana si radacinile lor au nevoie constanta de lumina.

Nu este o idee buna nici sa le expuneti la soare direct, pentru ca arsita le poate dauna. Orhideele care au fost expuse la caldura torida vor capata niste puncte negre si apoi se vor usca si muri.

Udatul orhideeloror se realizeaza cu moderatie, deoarece prea multa apa le poate ucide. Pentru a determina exact momentul in care trebuie sa le udam, putem incerca pamantul cu degetul. Daca este umed si moale, trebuie sa mai asteptam o zi. Daca este uscat, pe putem uda cu o cantiate moderata de apa.

Cea mai buna apa pentru udatul orhideelor este cea de ploaie. In lipsa ei, putem uda orhideele cu apa de la robinet, care a stat in sticla cel putin 24 de ore. Nu pune niciodata apa rece, direct de la robinet, deoarece risti sa distrugi orhideea.

O alta metoda potrivita pentru udatul orhideelor care se afla in vase cu fundul gaurit, este introducerea vasului in apa pentru cateva secunde. Plaseaza o farfurioasa sub ele din care sa versi apa care se strange.


Secrete de la iubitorii de orhidee

 

  • Ca multe alte plante exotice , orhideele au nevoie de un fertilizant. Acestea se gaseste la florarie sub forma de spray si se pulverizeaza o data pe saptamana.
     
  • Daca vrei sa cumperi orhidee cu preturi bune, allege reducerile din perioada in care orhideele nu mai au flori. Cu o ingrijire corespunzatoare, le poti transforma spectaculos si te poti bucura de florile lor imediat ce vine perioada de inflorire .
     
  • Orhideele vor fi mai frumoase daca adaugi bucati mici de scoarta in pamantu lor, pe post de ingrasamant.
     
  • Pentru ca le place umiditatea cu masura, aseaza vasele cu orhidee, pe o tavita cu pietricele peste care sa torni putina apa zilnic.
     
  • Nu uda orhideele cu apa sub 10 grade Celsius.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului