Plante de apartament

#bonsai #udare #ghiveci #planta

Udarea bonsaiului

Bonsaiul este o planta sensibila care are nevoie, in afara de multa atentie si ingrijire, de umiditate la radacini. Fara o sursa continua de apa, copacul va intampina dificultati in procesul de dezvoltare si, mai mult decat atat, lipsa apei poate duce la pierderea frunzelor, a crengilor, iar intr-un final, la moartea plantei.


Nu este absolut nicio indoiala ca cel mai rapid mod de a ucide un bonsai este privarea acestuia de apa necesara. Lasarea pamantului sa se usuce complet va distruge copacul fara nicio indoiala.


Cu toate acestea, in ciuda faptului ca efectele uscarii pamantului sunt imediate si uneori iremediabile, udarea in exces a bonsaiului poate avea si ea efecte neplacute asupra starii de sanatate a copacului. Totusi, efectele udarii puternice se vad mai greu si dureaza mai mult ca ele sa fie diagnosticate.


In habitatul lor natural, bonsaii au capacitatea de a-si lua cantitatea necesara de apa. Iar in cazul in care solul nu are suficienta apa radacinile copacului se imprastie in pamant pana cand gasesc umiditatea necesara. Din acest motiv, bonsaii care cresc in zone relativ uscate au radacina foarte intinsa si mare, in timp ce copacii din zonele umede, au radacini mici si foarte putin adanci.


Atunci cand este limitat de un ghiveci, bonsaiul  pierde capacitatea de a-si auto-regla cantitatea de apa, iar lipsa acestei posibilitati il face sa fie mult mai supus riscului de imbolnavire. In plus, temperaturile prea ridicate, chiar si cu cateva grade, il pot face sa sufere si mai mult atunci cand nu are apa suficienta in sol.


Udarea corecta a bonsaiului este o pricepere si nu este atat de simpla cum se asteapta multi posesori de bonsai. Din acest motiv, in Japonia se spune adesea ca un om are nevoie de 3 ani pentru a invata cum se uda in mod corect un bonsai.


Efectele lipsei apei si a udarii in exces


Bonsaiul se bazeaza pe un flux continuu de apa pentru a ramane in viata si pentru a se dezvolta in mod corect. Procesul prin care in mediul  natural radacinile isi controleaza cantitatea de apa se numeste osmoza. Acest proces are rolul de a distribui substante nutritive vitale in toata structura sa. Din acest motiv, fara o sursa de umiditate la nivelul radacinilor, strucuta plantei se prabuseste si incepe procesul de uscare .


Frunzele si ramurile sunt primele atacate si primele asupra carora se vad efectele lipsei de apa. In cele din urma trunchiul si radacinile vor avea de suferit foarte mult, iar in acest moment udarea este deja un pas prea intarziat. Sansele ca bonsaiul sa isi revina fara deteriorari, sunt destul de reduse.


Pe de cealalta parte, radacinile bonsaiului au din cand in cand nevoie de o pauza pentru a „respira”, iar prezenta unei cantitati ridicate de apa ii va reduce capacitatea de a absorbi oxigen. Aceasta lipsa provoaca sufocarea firelor mici de radacina, iar efectul vizibil este acelas ca bonsiul isi pierde din vigoare.


Mai ingrijorator este faptul ca radacinile pot incepe sa putrezeasca, moment in care frunzele incep sa se ingalbeneasca, sa cada, iar ramurile sa se moleseasca si apoi sa moara complet.


Cat de des trebuie udat bonsaiul?


Pentru ca trebuie sa se evit atat udarea in exces cat si lipsa apei, vine automat intrebarea: „cand si de cate apa are de fapt nevoie bonsaiul?”.


In primul rand, udarea nu trebuie sa fie o rutina, asa ca nu este o regula clara de genul „copacul trebuie udat o data la 3 zile”. Incepatorii au obiceiul de a uda planta in fiecare zi, de cele mai multe ori la sfatul vanzatorului, fara sa cunoasca insa prea multe iformatii despre planta si despre necesitatile acesteia.


Bonsaiul poate avea nevoie de una sau chiar doua udari usoare pe zi, in functie de temperatura la care este supus.  Asadar, vara cand temperaturile sar de 32 de grade, trebuie sa te asiguri ca solul bonsaiului nu este niciodata uscat. Verifica planta o data de pe zi si palpeaza solul. Daca acesta este uscat, mai torna-i plantei o cantitate mica de apa. Daca apa insa balteste in farfurioara ghiveciului, arunca surplusul pentru a  evita udarea excesiva si, astfel, putrezirea radacinilor.


Daca nu te poti insa pronunta asupra nivelului de umiditate a solului, poti introduce in pamant un bat mai lung de chibrit, pe care sa il lasi acolo aproximativ  60 de secunde. Daca batul este foarte umed cand il scoti, este recomandat sa renunti momentan la udare si sa faci acelasi test peste cateva ore sau a doua zi.  Nu uita insa sa lasi suprafata solului sa se usuce intre udari.


Cu ajutorul observatiei regulate, in timp vei fi capabil sa uzi in mod corect bonsaiul, fara prea multe teste, ci doar din simplul examen vizual.


Cum trebuie udat bonsaiul?


Atunci cand vezi ca bonsaiul are nevoie de apa, el are nevoie de o cantitate suficienta pentru a umezi tot solul. Cantitatea difera foarte mult in functie de marimea copacului si de cea a ghiveciului.


Din teama de a nu uda in exces bonsaiul, multe persoane umezesc usor solul sau pulverizeaza putina apa la suprafata pamantului. Totusi, acest lucru este gresit pentru ca exista riscul ca apa sa nu ajunga la radacinile bonsaiului si ca acesta sa intre in procesul de uscare.


Japonezii au o zicala: „pentru bonsai ploua de doua ori”. Asta inseamna ca bonsaiul poate avea nevoie chiar si de doua udari pe zi: prima udare este obligatorie pentru ca orice particule de sol si radacinile sa prinda umiditate. Apa trebuie sa fie imprastiata peste tot pamantul din ghiveci, in mod egal, fara excese in anumite zone. Dupa 20 de minute se verifica din nou ghiveciul. In acest timp excesul de apa ar fi trebuit deja sa iasa prin gaurile de scurgere. Daca nu s-a scurt nicio picatura de apa in farfuria ghiveciului inseamna ca radacinile bonsaiului au tras o cantitate mare de apa.  In aceasta situatie este recomandat sa aplici cea de-a doua udare, dar de data aceasta este nevoie de o cantitate mai mica de apa. Acum cel mai probabil farfuria vasului se va umple cu apa asa ca este bine sa arunci surplusul imediat.


Udarea prin scufundare


Unii crescatori de bonsai uda copacul prin scufundare. Mai exact, acestia tin ghiveciul cu bonsai scufundat in apa pentru o anumita perioada de timp. Totusi, acesta modalitate de udare nu este recomandata persoanelor care nu au experienta in ingrijirea bonsailor.


Care este apa potrivita pentru udarea bonsaiului


Apa de la robinet este foarte buna pentru bonsai, insa aceasta trebuie lasata macar 15 minute pentru a scapa de surplusul de clor. Daca totusi apa contine prea mult calcar , poti opta pentru apa de ploaie   sau o apa cu foarte putine saruri minerale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului