Plante de gradina

#cafea # arbore de cafea

13 lucruri inedite despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din intreaga lume, insa planta este una cu adevarat interesanta, care se poate adapta cu usurinta intr-un apartament, chiar daca in mod normal prefera locurile aflate la o altitudine de peste 200 de metri.


Cafeaua este un arbore mult mai complex, asa ca iata 13 informatii inedite despre acesta


1
Arborele de cafea creste in  65 de tari din intreaga lume, tari care se afla de-a lungul Ecuatorului.


2 Oamenii de stiinta au descoperit peste 800 de compusi aromatici in cafea.


3 Cafeaua este a doua cea mai tranzactionata marfa din lume, dupa ulei.


4 Doar doua specii de plante de cafea din 25 sunt comercializate si consumate: arabica si robusta.


5 Cafeaua arabica este mult mai gustoasa si superioara calitativ celei de tipul robusta.


6 Durata de viata a unui arbore de cafea este in medie de 60 - 70 de ani.


7
Un arbore de cafea poate ajunge chiar si la dimensiunea de 9 de metri inaltime si pana la 60 de centimetri in diametru. Totusi, cultivatorii nu permit arborelui de cafea sa creasca mai mult de 2.5 metri.


8 Arborele de cafea infloreste la jumatatea verii, prezentand flori albe, foarte parfumate,  in forma de stea. Florile arborelui de cafea se usuca apoi, iar apoi se formeaza boabele de cafea.


9 Un arbore de cafea poate produce peste 30 000 de flori intr-un an.


10 Boabele de cafea se coc in cateva luni si isi schimba succesiv culoarea de la galben, apoi rosu, rosu-maroniu si in final, aproape negru. Momentul ideal de recoltare este insa atunci cand fructele sunt rosii.


11 Cu cat arborele de cafea este plantat la o altitudine mai mare (intre 200 si 1200 de metri), cu atat el va inflori mai mult si mai des.


12 Pentru plantare se folosesc doar boabe proaspat recoltate, deoarece altfel isi pierd proprietatile de germinare.


13 Revista americana Forbes a catalogat cafeaua Kopi Luwak drept cea mai scumpa, rara si exclusivista cafea din lume – aceasta provine din boabe recuperate din excrementele mangustelor, iar studiile arata ca microbiologic este mai curata decat oricare alt sortiment de cafea din lume.
 

  •   2011-02-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii