Plante de gradina

#lucruri uimitoare lalele #plantede gradina #ingrijire lalele #lalele

19 lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre lalele

Lalelele sunt flori de primavara de o mare gingasie si frumusete. Se poti intalni in paturi de flori, pe campuri sau in gradini, precum si in aranjamente si buchete de masa. Vom trece in revista cateva lucruri uimitoare despre aceste minunate flori.

 

1. Exista peste 150 de specii de lalele si peste 3.000 de soiuri diferite.

2. Lalelele isi iau numele de la forma lor care provine de la cuvantul persan “delband” care se traduce “turban”.

 

3. Lalelele sunt cunoscute pentru florile indraznete si forma frumoasa, majoritatea soiurilor avand o simetrie aproape perfecta. Infloririle au trei petale si trei sepale, dar, din moment ce sepalele si petalele au aceeasi dimensiune, lalelele par sa aiba sase petale.

4. Majoritatea lalelelor au un singur mugure de floare, dar exista si soiuri cu mai multe flori.

 

5. Lalelele fac parte din familia Liliaceae care contine crini, ceapa, usturoi si sparanghel.

6. Lalelele infloresc doar 3 - 7 zile primavara.

 

7. Lalelele sunt cunoscute pentru culorile stralucitoare si insorite si au fost cultivate in toate culorile, mai putin in albastru clasic. Exista lalele albastre, dar de fapt, acestea au o nuanta purpurie.

8. Cea mai interesanta culoare a lalelelor este violetul inchis care este atat de intunecat incat poate parea neagra in anunita lumina. Asa zisa Lalea neagra starnit pasiune si interes in multe colutri din lume, fiind asociata cu regalitatea.

 

9. Lalelele au diverse semnificatii, in functie de culoare. Lalele rosii semnifica dragostea adevarata, lalele albe spun “imi pare rau”, lalelele violet sunt pentru regalitate, in vreme ce un buchet mutlicolor este un compliment pentru ochii privitorului.

10. Lalelele indica sosirea primaverii.

 

11. Lalelele sunt originare din Asia Centrala si au devenit populare dupa ce au ajuns in Olanda, recunoscuta rapid ca Tara Lalelelor.

12. Fundatia Parkinson foloseste ca simbol laleaua.

 

13. Lalelele au fost candva cele mai scumpe flori din lume. A fost un moment in istorie, prin anii 1600, cand florile erau mai valoroase decat casele oamenilor.

14. In anii 1600, o lalea costa de 10 ori mai mult decat salariu mediu din Olanda.

 

15. Perioada dintre anii 1634 si 1637 este cunoscuta sub denumirea de Mania lalelelor, fiind populara pentru pasiunea pe care o starnise si pentru costurile ridicate pe care le implica ingrijirea acestor flori.

16. Ca multe alte flori, lalelele sunt comestibile. De fapt, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, lalelele si bulbii de lalea erau deseori consumate de cei care nu isi permiteau alte alimente. Florile se pot folosi pentru a inlocui ceapa in multe retete si chiar pentru a face vin.

 

17. Olanda este cel mai mare producator comercial de lalele din lume, avand aproximativ trei miliarde de fire la export in fiecare an. La un moement dat in istoria Olandei, lalelele au fost al patrulea mare porodus exportat, dupa branza, gin si hering.

18. Cel mai bun moment pentru a planta bulbii de lalele este inainte de primul inghet, pentru a avea timp sa isi formeze radacinile inainte sa fie prea frig.

 

19. Lalelele iubesc lumina si se vor orienta dupa aceasta, chiar si in vaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare