Plante de gradina

#eucalipt #plante #plante de gradina #curiozitati plante #castravete iranian

3 lucruri uimitoare pe care le fac plantele in secret

Plantele sunt capabile sa faca lucruri uimitoare, de care multi dintre noi n-am auzit nici macar la orele de biologie. Mecanismele de supravietuire dezvoltate de flora Pamantului de-a lungul milioanelor de ani ne demonstreaza ca biodiversitatea ascunde inca mistere nedeslusite, cel putin in ochii publicului larg.

Afla cum isi apara eucaliptul australian teritoriul sau cum alunga rosiile daunatorii prin propriile metode si vei vedea ca plantele fac in secret lucruri cu adevarat uimitoare!

1. Eucaliptul australian isi apara singur teritoriul

Pentru majoritatea copacilor, focul este un mare dusman. Nu si pentru Eucaliptul australian, care este imun incendiilor forestiere (trunchiul nu poate lua foc), ba chiar le ajuta sa se extinda. Aceasta specie unica de copac contine un ulei special inflamabil, care explodeaza la contactul cu cea mai mica scanteie.

In acest mod, eucaliptul australian isi "apara teritoriul" (exact ca animalele), asigurandu-se ca in jurul lui se afla doar copaci din aceeasi specie si cat mai putini daunatori (insecte si ciuperci).

2. Plantele care nasc razboaie intre daunatori

Banala rosie de gradina lupta pentru propria viata mai mult decat crezi. Studiile experimentale au demonstrat ca, daca o omida incepe sa ii consume coaja, rosia emite un semnal chimic interceptat de viespile parazitare, care vin la fata locului si ataca omida inainte sa isi satisfaca apetitul.

Culturile de tutun detin un mecanism asemanator, prin care cheama pradatorii daunatorilor care le afecteaza de regula integritatea. Astfel, multe plante emit semnale specifice, pentru pradatorul potrivit fiecarei insecte parazitare in parte.

3. Castravetele iranian are seminte cu aripi

Semintele tuturor plantelor sunt imprastiate cu ajutorul vantului pentru inmultire, insa cele ale castravetelui iranian s-au vazut nevoite sa isi perfectioneze modalitatea de a se deplasa, deoarece teritoriul pe care planta creste de mii de ani nu beneficiaza de curenti de aer suficient de puternici.

Prin urmare, evolutia acestei specii de castravete a condus la aparitia semintelor cu aripi, care pot zbura pana la 100 de metri, fara sa fie ajutate de vant. Zborul acestor seminte este similar celui al fluturilor.

Sursa foto: contest.thesca.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare